Preafericitul Daniel: ”Bogăția nu e rea în sine”

patriarhul daniel
Patriarhul Daniel. Foto: Patriarhia Română

Patriarhul Daniel a comentat pe subiectul avuției lumești, spunând că ”bogăția nu este rea în sine, pentru că vine de la Dumnezeu”.

Preafericitul a adăugat, însă, că ”modul folosirii bogăției poate fi rău sau bun”.

”Bogăţia şi sărăcia nu sunt un scop în sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu şi de semeni”, a spus Patriarhul Daniel, atrăgând atenția asupra pericolului lăcomiei pentru bunurile materiale.

”El nici nu mulţumeşte lui Dumnezeu, nici nu miluieşte pe săraci, ci se gândeşte doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual. Sufletul bogatului nemulţumitor sau nerecunoscător şi nemilostiv a devenit întru totul trupesc, el nu mai este suflet duhovnicesc. Singura preocupare a sufletului este aceea de a se supune trupului lacom de a mânca, de a bea şi de a se veseli, în totală uitare de Dumnezeu şi de semeni”, a mai grăit Părintele Patriarh.

Preafericitul Daniel a oferit și o soluție: ”Îmbogăţirea sufletului cu daruri spirituale ale Duhului Sfânt, cultivate ca virtuţi sau rodiri ale sufletului: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia”.

”Sunt oameni săraci material, dar foarte bogaţi din punct de vedere spiritual. Au multă lumină adunată prin multă rugăciune, smerenie, participarea la sfintele slujbe, împărtăşirea cu sfintele taine şi prin cuvântul bun şi fapta bună”, a completat Patriarhul.