Povestea soților români care au ajuns patronii podgoriei din Franța unde au lucrat ca muncitori sezonieri

Ionela și Darius Jianu podgorie franța
Ionela și Darius Jianu. Foto: Catherine Perrot / pleinchamp.com

Doi români, Ionela și Darius Jianu, au devenit proprietarii unui domeniu viticol din Franța unde au lucrat împreună ca muncitori timp de mai bine de 10 ani, relatează într-un reportaj publicația pleinchamp.com.

Pierrick și Dominique, foștii lor patroni, i-au sprijinit în numeroase feluri și au decis să le vândă, treptat, exploatația viticolă. Totodată, Pierrick a decis ca un timp să rămână angajat al domeniului al cărui patron a fost pentru a face tranziția mai ușoară pentru Ionela și Darius.

„Viața oferă uneori surprize amuzante. Dacă în urmă cu 15 ani cineva le-ar fi spus Ionelei și lui Darius Jianu, care erau funcționari în Poliție în România, că într-o zi vor fi viticultori în Franța, li s-ar fi părut o glumă. Și totuși, e o realitate: din octombrie 2022, Ionela și Darius Jianu sunt oficial șefii unei exploatații viticole de 45 de hectare din La Chapelle-Heulin, în podgoriile din zona Nantes. În martie anul trecut, în cadrul târgului viticol din Nantes, Expo-Vall, un vin de la moșia „Familiei Jianu” a primit o medalie”, mai notează sursa citată.

Ionela și Darius, în vârstă de 39, respectiv 35 de ani, au venit în Franța în anul 2010, când erau tineri și abia se căsătoriseră. Astăzi, ei au doi copii: Sasha și David, de 9 și de 3 ani.

Când au venit în Franța în urmă cu 13 ani, niciunul dintre cei 2 soți nu vorbea franceză și nici nu intenționau să se stabilească aici. Au venit la propunerea părinților Ionelei, care munceau deja în Franța.

Au decis să vină, în ciuda faptului că aveau o situație socială și profesională confortabilă: amândoi aveau studii superioare (Ionela are două masterat în management și economie, iar Darius un masterat în drept), și erau funcționari în Poliție. Existau însă și dezavantaje, munca în domeniu fiind foarte stresantă de multe ori. Așa că au decis să vadă cum s-ar descurca în Franța.

După ce au ajuns aici în 2010 au început să lucreze ca muncitori sezonieri în domeniul agricol: în viticultură și la grădinăritul serelor.

La început, Ionela nu era convinsă. Salariul era bun, mai ales cu orele suplimentare, dar ca muncitori sezonieri în Franța le era greu să găsească cazare. Însă Darius a vrut să rămână, iar până la urmă au găsit o cazare bună în Vallet, în inima podgoriilor din Nantes, așa că și-au continuat cariera în viticultură.

Așa au ajuns angajați pe podgoria administrată de Dominique Coraleau et Pierrick Babonneau, doi viticultori francezi. S-au înțeles foarte bine cu șefii lor, iar de-a lungul anilor au dobândit tot mai multe cunoștințe și abilități în viticultură. În plus, pe măsură ce forța de muncă devenea tot mai greu de găsit în acest sector, Ionela și Darius s-au dovedit a fi neprețuiți în aducerea de muncitori sezonieri din România.

Ionela și Darius Jianu podgorie franța
Ionela și Darius Jianu alături de foștii lor șefi. Foto: Catherine Perrot / pleinchamp.com

În 2017 cei 2 soți au fost angajați cu contracte permanente, ceea ce le-a permis să-și cumpere o casă la aproximativ 20 de kilometri de domeniul viticol.

Doi ani mai târziu, în 2019, șefii le-au propus soților să preia operațiunea. Dominique dorea să se pensioneze în 2022, iar Pierrick mai avea câțiva ani până la pensie, dar nu dorea să administreze singur moșia și nici să se asocieze cu altcineva pentru atât de puțin timp. Niciunul dintre copiii lor nu voia să preia afacerea.

„La început am crezut că e o glumă, niciodată nu ne-am fi imaginat așa ceva!”, a relatat Ionela.

Însă în următorii 2 ani ei au obținut toate documentele necesare, precum și un ajutor pentru instalare, la care aveau dreptul fiind cetățeni europeni. Soții Jianu au cumpărat utilajele exploatației agricole, însă clădirea și terenurile sunt în continuare deținute de terți, ei fiind chiriași.

Pierrick a decis să mai rămână pe moșie câțiva ani pentru a-i ajuta pe cei 2 români. „Dacă aș fi transmis afacerea copiilor mei i-aș fi însoțit, așa că de ce să nu-i însoțesc pe Darius și pe Ionela? Avem o convenție, lucrurile sunt scrise. Suntem legați. Acordul nostru este win-win. Eșecul lor ar fi eșecul meu”, a povestit el.

„Îmi dau în jur de 5 ani pentru a le transmite tot”, estimează Pierrick.

Însă există și numeroase provocări și riscuri. De când a devenit patron, Ionela spune că doarme mai prost: „Am trecut de la două salarii… la nimic!”. Însă în același timp ea recunoaște că îi place să învețe în fiecare zi: „În această meserie trebuie să știi să faci totul. Este foarte captivant! Și cred că, prin munca la vie, Darius și-a găsit vocația.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.