Povestea satului care are în centru 15 fântâni cu cumpănă vechi de peste 150 de ani

FOTO: Primăria Cuca
FOTO: Primăria Cuca

În centrul satului Cuca, din județul Galați, pot fi admirate 15 fântâni cu cumpănă și ciutură. Potrivit adevarul.ro, acestea sunt funcționale și au o vechime de peste 150 de ani.

Din acest loc își lua apă toți localnicii din zonă pentru băut și pentru animale.

„Este un ansamblu de fântâni cu cumpănă de unde tot satul se alimenta înainte ca localitatea să fie conectată la rețeaua de apă.

În toată comuna Cuca nu era apă, iar acolo sătenii au găsit un cuibar de apă. Aceste fântâni reprezintă mândria satului. Chiar eu am construit una”, spune primarul comunei Cuca, Mihăiță Vlad.

La un moment dat au fost chiar 18 fântâni, însă trei dintre ele au rămas fără apă și au fost acoperite cu pământ.

În restul satului, deși sătenii au săpat și până la o adâncime de 40 de metri, nu au reușit să dea de apă.

Existau și fântâni separate pentru animale. „La fântâna oilor veneau doar turmele de oi. Calul, vaca, boul nu beau apă după oaie, dar oaia bea după celelalte animale. O altă fântână este cea a <cucului> din documente secolele XV și XVI.

Aici s-au așezat primii mocani veniți de peste munți, din zona Brețcu (jud. Covasna) în urma actului dat de Petru Rareș”, se arată în poveștile adunate de reprezentanții Primăriei, potrivit Adevărul.

Acum, localitatea Cuca are rețea de apă potabilă, iar fântânile sunt folosite acum de localnici doar pentru a da apă animalelor sau ca să ude grădinile vara.