Povestea de succes a satului din mijlocul României în care trăiesc 12 naționalități

Satul Richiș. Foto: Primăria Biertan
Satul Richiș. Foto: Primăria Biertan

Satul Richiș, din comuna sibiană Biertan, este casă pentru cea mai diversă comunitate internațională rurală din România.

Cei 700 de locuitori ai satului provin din 12 naționalități, scrie Recorder.ro. Satul are o istorie bogată, fiind menționat pentru prima oară în 1283. Cel mai important obiectiv turistic al localității este biserica saxonă veche de o jumătate de mileniu.

Dacă după căderea regimului comunist, majoritatea sașilor care locuiau în Richiș au luat calea Diasporei, astăzi, comunitatea locală este extrem de variată, cu germani, francezi, olandezi, elvețieni, italieni, americani și lituanienii locuind împreună în mijlocul României.

Străinii au renovat casele vechi ale sașilor, au deschis pensiuni și au promovat un stil de viață mai simplu. Satul este acum o atracție turistică în sine, oferind delicatese culinare și găzduind chiar și un festival de literatură.

Meșteșugurile tradiționale sunt încă în viață la Richiș, iar unul dintre rezidenți se ocupă cu renovarea caselor și bisericilor vechi din Sibiu. Christian Rummel a restaurat mai multe biserici, printre care și pe cea din Biertan, și organziează tururi de trei zile ale satelor dintre Sibiu și Sighișoara.

Richiș este situat într-o zonă foarte frumoasă a țării, iar în 2012, publicația Financial Times a indicat această localitate drept un loc unde se găsesc locuințe idilice la prețuri de nimic. La acea vreme, o casă cu zece camere, teren, livadă și vie costa doar 45.000 de euro.

Satul face parte din comuna Biertan, care este pe lista Patrimoniului Mondial din 1993. Biserica fortificată din Biertan este a treia cea mai vizitată din regiune, după Biserica Neagră din Brașov și Catedrala Evangelică din Sibiu.

Străinii care s-au stabilit la Richiș au o atitudine diferită față de viață în comparație cu românii. De exemplu, vara trecută un turist englez s-a dus şi a adunat tot gunoiul de pe vale. A vrut, pur și simplu să facă un bine.

”Eu cred că toţi au învăţat ceva în acea zi. Educaţia e foarte importantă în direcţia asta şi, chiar dacă încă sunt multe de făcut, cred că se poate. Şi, într-un fel, e şi obligaţia noastră să contribuim. Locuiesc aici, fetiţa mea creşte aici şi se simte bine. Am o responsabilitate faţă de ea să ajut şi eu un pic să avem un loc frumos aici”, a spus Christian Rummel.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.