Povestea băiatului de la țară care a luat 10 la Evaluarea Națională. Și-a plătit singur meditațiile

Vasile Amăriuței
Vasile Amăriuței. Sursa: Captură Digi 24

Postul de televiziune Digi 24 a relatat povestea lui Vasile Amăriuței, singurul elev din mediul rural din județul Iași care a obținut media 10 la Evaluarea Națională.

El și-a plătit singur meditațiile la limba română, folosind banii din bursă, pentru că mama sa, femeie de serviciu la școală, nu și-a permis să plătească pentru pregătirea lui.

„Nu prea îmi venea să cred, dar am verificat de mai multe ori și mi-am dat seama că chiar am luat 10 la ambele. Nu e adevărat că în școlile din mediul rural nu poți sa atingi performanță maximă. M-am simțit mândru de mine că am văzut acolo numai Emil Racoviță și Național și toate liceele bune din Iași”, a spus pentru Digi 24 elevul care a terminat școala din comuna Voinești.

Vasile Amăriuței a rezolvat subiectele de la matematică de la Evaluarea Națională în doar o oră.

Însă la română nu era la fel de sigur de el, așa că a preferat să se pregătească dinainte și să facă meditații timp de un semestru.

„Mi-a zis: „Mama, eu cred că nu o să fac față la română și o sa am nevoie de pregătire”. Eu tot l-am încurajat și i-am zis: „Nu cred că ai nevoie”. El a zis: „Dar plătesc eu din bursa mea. Vreau eu să fac”. Și atunci am căutat un profesor, dar a făcut o oră de pregătire pe săptămână”, a povestit Mihaela Amăriuței, mama lui Vasile.

Anul acesta, în tot județul Iași, au fost 16 medii de 10 la Evaluarea Națională. La nivel național s-au obținut 220 de medii de 10.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.