Poți face diferența dintre răceală, gripă și coronavirus? Ce spun medicii

FOTO: Mojpe/Pixabay.com
FOTO: Mojpe/Pixabay.com

Răceala, gripa și coronavirusul sunt cauzate de virusuri diferite, însă unele simptome sunt similare în cazul celor trei afecțiuni. Febra, de exemplu, este un simptom cheie al coroavirusului, însă apare și în cazul gripei sau dacă ai o infecție.

În ceea ce privește tusea, pot apărea două forme. Cea uscată apare la începutul infecției vrale a tractului respirator, iar cea umedă apare atunci când se expectorează cu spută, prin intermediul căreia sunt eliminați agenții patogeni din tractul respirator. Potrivit BBC, la coronavirus, tusea se manifestă des, în mai multe crize sau „episoade” în decurs de 24 de ore.

„Trebuie să facem diferența dintre viroză și gripă. Foarte dificil între ambele și SARS-CoV-2, pentru că viroză banală, sezonieră, o reprezintă acea afecțiune care prezintă pe lângă tuse câteva simptome respiratorii. Gripă e acea afecțiune care prezintă câteva simptome respiratorii, plus acea senzație că te-a lovit trenul, dureri musculare, articulare, alterarea stării generale.

De cealaltă parte, SARS-CoV-2 are o plajă de manifestări, începând de la forme foarte ușoare, trecând către forme medii spre foarte, foarte severe. SARS-CoV-2 poate îmbraca atât forma unei viroze cât și a unei gripe”, a declarat coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familie, Gindrovel Dumitra, la Digi 24.

Medicul spune că în momentul în care o persoană prezintă simptome respiratorii, trebuie să ia legătura cu medicul de familie și stabilită o conduită împreună cu acesta.

„E foarte posibil să fie nevoie doar de un tratament la domiciliu, iar medicul să indice o vizită la cabinet într-un interval programat sau testarea la domiciliu, iar după primirea rezultatului se reia această discuție.

Dacă medicul de familie nu este disponibil în acel moment, atunci pot lua anumite simptomatice, precum aspirină, paracetamol, în cazul temperaturii, dar doar atât. Până când medicul răspunde solicitării, pacientul trebuie să consume multe lichide”, a mai sfătuiește medicul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.