Poluare cu petrol pe o plajă sălbatică din Delta Dunării

Poluare cu petrol pe plaja Vadu din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Foto: Adevărul

Semne de poluare cu petrol sunt vizibile pe mai multe hectare din zona plajei Vadu, care face parte din rezervația Biosferei Delta Dunării.

Plajele de la Vadu și Corbu, ambele incluse în zona protejată, sunt printre ultimele plaje sălbatice din România. De câteva săptămâni, pe suprafața solului au apărut pete negre de țiței, scrie Adevărul.

Incidentul de poluare a fost constatat și raportat prima oară de Costel Ignat, un consilier local, care a luat și probe de sol și a făcut verificări în acest sens.

”În toamna anului trecut am trecut prin acelaşi loc şi nu am observat nicio pată de petrol. Acum, când am ieşit pe acolo, am dat de acele pete. Cred că e o zonă afectată de vreo 2-3 hectare şi una de aproximativ 2 hectare”, a spus Costel Ignat.

Zonele poluate sunt bataluri ce aparţin Rompetrol Rafinare, locuri special amenajate pentru depozitarea anumitor ape reziduale. Prin același loc, pe sub pâmânt, trec conductele OMV Petrom care vin de la platformele marine de extracție a țițeiului.

”Cei de la Petrom au lucrat la conducte în ultima vreme. Se poate ca atunci când au lucrat la conducte să fi existat scurgeri. Am mers pe borne şi am găsit în unele porţiuni zone arate peste care s-a aruncat un praf alb. Cred că şi acolo au scăpat ceva substanţe”, a mai povestit Costel Ignat pentru sursa citată.

Inspectorii din cadrul Comisariatului de Control Integrat Delta Dunării au vizitat deja locul și au luat probe de sol și de apă.

”Am constatat că este păşunea comunei Corbu, din zona localităţii Vadu, unde, pe lungimea conductei am găsit în două bazine hidrocarburi ce au contaminat atât solul nisipos, cât şi pânza freatică, aceste hidrocarburi fiind solidificate la suprafaţă. Pentru continuarea verificărilor va fi contactată OMV Petrom în vederea clarificării situaţiei şi stabilirea poluatorului”, au spus reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

”Este grav. Nu avem nicio confirmare legată de conducta OMV Petrom. Vorbim de ecologizare şi asta costă enorm, sunt câteva hectare, destul de mult. Ştim şi al cui este terenul, al Rompetrol. Cei de la Garda de Mediu vor stabili poluatorul”, a declarat și Mălin Muşetescu, guvernatorul Deltei Dunării.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.