Polițiștii protestează într-un mod inedit: au mers să doneze sânge

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, afiliați la Sindicatul European al Polițiștilor – Europol, au găsit o metodă inedită de a protesta din cauza inechităților salariale din sistem. Oamenii legii au inițiat campania „Donăm o dată și astfel ajutăm medicii să salveze 3 vieți”. Astfel, polițiștii pot lipsi motivat de la serviciu timp de o zi.

„În contextul în care poliţiştii nu au voie să declanşeze «grevă» conform Legii 367/2022 privind Dialogul social, pentru a atrage atenţia decidenţilor politici asupra inechităţilor salariale din sistem, Europol filiala Mureş organizează o campanie de donare de sânge «Donăm o dată şi astfel ajutăm medicii să salveze 3 vieţi».

E o formă de protest pe care am pus-o în aplicare prin implicarea activă a tuturor poliţiştilor din IPJ Mureş, prin sincronizarea poliţiştilor la nivelul fiecărui inspectorat, astfel încât aceştia să lipsească motivat de la serviciu pentru o zi. Conform Legii 282/2005 şi HG 1364/2006, persoanele care donează sânge beneficiază printre altele, de o zi liberă plătită (în ziua donării).

Semnalele colegilor din ţară până la acest moment sunt în proporţie de 30% la nivelul fiecărui inspectorat de poliţie sunt de acord să doneze, ceea ce înseamnă între 100 şi 500 de poliţişti la nivelul fiecărei unităţi de poliţie”, a declarat presei Daniel Oltean, liderul Europol Mureş.

Între revendicările poliţiştilor se numără eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, acordarea integrală a diferenţelor salariale restante Legii 153/2017, actualizarea normelor legale de hrană şi echipare; actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate la nivelul anului 2009 pentru chirie, calculul sporurilor la salariul de funcţie în plată şi nu la cel din 2009, indexarea şi actualizarea pensiilor militare şi stoparea modificărilor abuzive ale Legii pensiilor militare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.