Polițiștii ar putea da amenzi după imaginile de pe camerele de bord. Expert: Ar putea exista abuzuri

mașină șofer
Foto: Tama66 / pixabay.com

Ministerul de Interne a propus o modificare a Codului rutier prin care șoferii să poată fi sancționați și pe baza unor înregistrări audio-video.

Mai exact, proiectul prevede că „polițistul rutier poate constata contravenții și cu ocazia verificării unei sesizări cu privire la o posibilă faptă de nerespectare a unei reguli de circulație de către un conducător de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, a cărei producere a fost percepută de către un alt participant la trafic și surprinsă de acesta într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”.

Vorbim inclusiv de imagini surprinse de camerele de bord pe care le au mare parte dintre șoferi. Este vorba de o excepție de la actuala regulă, care stabilește că polițiștii rutieri trebuie să constate contravențiile direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

Lucian Diniță, fost șef al Direcției de Poliție Rutieră, e de părere că o astfel de modificare ar putea lăsa loc de erori, răzbunări sau chiar abuzuri.

„Încă din anul 2010 au apărut pe internet imagini din trafic trucate. De exemplu, aveam un motociclist care «mergea» cu 300 de kilometri pe oră. Sigur, lumea s-a revoltat și noi am cercetat cazul. Am dat la analiză imaginile și s-a constatat că erau false. Păi dacă atunci se putea, dar ce să mai spunem acum, când știm bine că există tehnologia «Deepfake AI», un tip de inteligență artificială folosit pentru a «inventa» imagini mai mult decât convingătoare. Adică dacă te cerți cu un vecin, îi pregătești un video fals și îl trimiți la Poliția Rutieră ca respectivul să primească amendă.

În plus, mai este o problemă, contravenția s-ar putea constata după ce a «perceput» și «înregistrat video» un participant la trafic, se spune în proiect. Chestia asta cu percepția este extrem de relativă. Adică unul trece pe roșu și eu îl «percep» și «înregistrez video» ca să-l pârăsc la poliție. Nu cred că funcționează.

Știu, se dorește implementarea modelului occidental, pentru că acolo a fost așa, dar puțină lume știe că acum și în Vest amenzile se dau după astfel de imagini video numai în cazuri excepționale, când acestea au surprins accidente, de exemplu. Inițial se dădeau pentru orice, inclusiv pentru o parcare ilegală, dar și acolo au fost abuzuri și treptat s-a renunțat”, a declarat Lucian Diniță, pentru adevarul.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.