Politicienii condamnați la închisoare, liber la arme letale

arme letale politicieni
Foto: cdep.ro / Brett_Hondow / pixabay.com

Senatorii au votat miercuri, 28 noiembrie, o lege care le permite demnitarilor, magistraților, diplomaților, militarilor și polițiștilor să dețină o armă letală chiar dacă au fost condamnați definitiv la închisoare cu executare, cu excepția cazului în care au fost condamnați la închisoare cu executare pe viață.

Legea se referă la „demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii” care nu „și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”.

Anterior, legea prevedea că demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii pot deține arme letale numai dacă nu au fost condamnați, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 1 an, pentru infractiuni comise cu intenție.

Acum, acest articol a fost modificat de senatori și are următoarea formă: „nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detențiunii pe viață, pentru infracțiuni comise cu intenție ori pentru infracțiuni prevăzute de prezenta lege”.

Însă vechea lege a fost slăbită și mai mult. Un alt articol abrogat este cel care le cerea acestor persoane să fi absolvit un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată, înainte de putea deține o armă letală.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie votată și de Camera Deputaților, să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Legea a mai fost ciopârțită și în 2008

În trecut această lege a privind regimul armelor și munițiilor a fost modificată și mai mult pentru a le conveni politicienilor.

Dacă până în 2008 legea prevedea că pot deține o armă letală persoanele care „nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte săvârșite cu intenție, pentru care legea prevede o pedeapsă al carei maxim special este mai mare de 1 an”, în 2008 textul legislativ a fost modificat pentru a scoate din el faptele de corupție.

De la acea dată, legea s-a referit doar la anumite fapte din Codul Penal, restul – precum faptele de corupție, de exemplu – fiind pur și simplu scoase din textul legislativ.

Tot în 2008 au fost scoase și infracțiunile de serviciu, infracțiunile electorale, de fals, infracțiunile contra sănătății publice, infracținile contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice.

Foto: Brett_Hondow / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.