Poliția atrage atenția asupra „vishingului”, metoda de înșelătorie care face tot mai multe victime

FOTO: GreatNews.ro
FOTO: GreatNews.ro

Polițiștii atrag atenția asupra înșelătoriilor care se fac prin intermediul apelurilor telefonice.

Victimele sunt convinse să le transmită atacatorilor date personale sensibile, bancare sau de autentificare în diverse conturi.

Vishingul (voice phishing) este o metodă de înșelăciune prin care autorii apelează și poartă convorbiri telefonice cu victimele și pretind că sunt reprezentanți ai unor entități private.

Prin utilizarea unor tactici ingenioase de manipulare, ei obțin de la victime date personale sau informații financiare, spune IGPR.

Cum trebuie procedat în astfel de situații:

  • Identificați corect un astfel de apel telefonic fals! Nu acceptați să faceți ce vi se spune prin telefon! Nu tastați un alt număr și nici nu urmați alți pași indicați prin telefon!
  • Nu efectuați plăți în conturile oferite prin telefon și nu oferiți date personale sau date bancare!
  • Nu accesați eventuale link-uri de acces puse la dispoziție, de către persoane necunoscute, în timpul sau după încheierea apelurilor telefonice de tip vishing și să nu tastați pe telefonul mobil anumite secvențe de cifre comunicate de către autori, pe durata convorbirilor.
  • Dacă ați fost prejudiciați, anunţaţi Poliţia prin apelarea numărului de urgenţă 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de poliție.
  • Prudență în divulgarea următoarelor tipuri de informații:
  • 1. Informații de identificare personală: numele, prenumele, C.N.P., adresa, numărul de telefon, data nașterii și alte detalii personale. Aceste informații pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii.
  • 2. Informații privind conturile bancare și alte date financiare: prin intermediul vishingului, atacatorii pot obține numerele de cont bancar, numerele de card de credit, informațiile de autentificare la serviciile bancare online și alte detalii legate de conturile și tranzacțiile financiare ale victimei, informații care pot fi utilizate pentru a efectua tranzacții frauduloase sau pentru a accesa ilegal fondurile victimelor.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.