Podul de la Brăila va fi inaugurat azi. De când îl vor putea traversa șoferii și în ce condiții

Sursa foto: Raducu P Drum/Youtube
Sursa foto: Raducu P Drum/Youtube

Podul de peste Dunăre, de la Brăila, va fi inaugurat astăzi. Lucrările au costat jumătate de miliard de euro și s-au finalizat cu doi ani de întârziere. Încă se mai lucrează la șoselele de legătură.

Ministerul Transporturilor promite că în următorii 5 ani șoferii nu vor plăti o taxă pentru a traversa podul. Podul suspendat este al treilea ca mărime din Europa și cea mai mare investiție de infrastructură din ultimii 30 de ani.

După ceremonia de inaugurare, la care vor participa președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, de la ora 13:00 va fi deschis traficul pe pod.

Potrivit reprezentanților Ministerului Transporturilor, în prima etapă, traficul rutier va fi deschis pe relația parțială, cu descărcare în județul Tulcea pe drumul până la Măcin (etapa I), urmând ulterior ca varianta până la Jijila și primul kilometru pe zona Brăilei (etapa II) să fie finalizată în curând.

De asemenea, e important de precizat și că după deschiderea inițială a traficului, circulația pe pod va fi restricționată pe timpul nopții pentru o perioadă, pentru a permite demontarea macaralelor.

Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila – Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin, în lungime de 4,328 km.

Drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin, care se deschide pe 6 iulie, are o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură urmează să pornească de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se va intersecta cu DN22 Smârdan-Măcin.

Drumul principal Brăila – Jijila are o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens până la kilometrul 8, și apoi cu câte o bandă de circulație pe sens până la finalul proiectului – km 19. Drumul va avea și benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.