Poate câștiga România aurul la Europenele de handbal?

Naționala feminină de handbal a României nu a câștigat niciodată aurul continental. Tricolorele au în palmares doar un bronz. Foto: FRH / kolektiff images

Echipa națională feminină de handbal a României întâlnește Olanda, duminică seara, de la ora 19:00, la Nancy, în meciul care i-ar putea asigura în mare parte calificarea în semifinalele Campionatului European.

După cele trei victorii din prima fază a grupelor, printre care și un succes istoric în fața Norvegiei, învinsă de tricolore pentru prima oară după 18 ani la Europene, naționala României se gândește serios la semifinale.

Mai întâi, însă, fetele antrenate de spaniolul Ambros Martin trebuie să le învingă pe olandeze, care au intrat în grupa principală tot cu maximum de puncte (4). Între timp, Germania a ajuns și ea la această cotă, după victoria cu Spania (29-23), în timp ce Norvegia a adunat primele două puncte, în urma succesului clar cu Ungaria (38-25), pe care a și depășit-o în clasament.

Olanda este un adversar redutabil pentru tricolore. Dacă în urmă cu un deceniu, olandezele nu făceau parte din elita handbalului feminin mondial, acum formează una dintre cele mai puternice echipe din lume. În ultimii 3 ani, Olanda a cucerit argintul și bronzul la Campionatele Mondiale, iar la precedenta ediție a Europenelor a ajuns până în finală, unde au fost învinsă de Norvegia.

România – Olanda, meci decisiv la Euro 2018

O echipă ultra-ofensivă, care a marcat 90 de goluri în primele trei meciuri (n.r. – doar România a reușit cu un gol mai mult la Euro 2018), Olanda se bazează pe jucătoare de mare valoare, precum Niycke Groot, Lois Abbingh, Estavana Polman şi Laura van der Heijden, dar și pe o portăriță foarte capabilă: Rinka Duijdam.

Dacă Neagu și compania câștigă meciul de duminică, semifinalele sunt ca și asigurate, iar meciurile cu Ungaria, care își joacă ultima carte tot mâine, cu Germania, respectiv cu Spania – formație cu șanse pur matematice la calificare – devin partide de pregătire pentru România.

Marele pericol vine însă din cealaltă grupă principală, unde evoluează gazdele Franța, favoritele din Rusia și puternicele naționale ale Serbiei, Suediei, Muntenegrului și Danemarcei – toate cu șanse de calificare în semifinale.

Faimosul antrenor și fostul selecționer al naționalei feminine a României, Gheorghe Tadici, nu crede că România este principala favorită la medaliile de aur:

”Rusia reușește prin Evgheni Trefilov – care este cel mai bun antrenor din ultimii 35 de ani – să aducă jucătoarele la un nivel foarte ridicat. Rusia e favorită la medalia de aur”, a spus vulcanicul antrenor român, precizând totuși că România ”are peste 90 la sută șanse să se califice în semifinale”.