Plajele României, refăcute cu nisip alb din Dunăre

plaja
Plaja din Eforie Nord va fi refăcută. Foto: Andreea Dogar

Plajele litoralului românesc, îngustate de-a lungul timpului din cauza eroziunii provocate de valuri, vor fi lărgite cu ajutorul unui nisip alb adus din albia Dunării.

Cinci porţiuni care au fost invadate de mare vor fi readuse la dimensiunile anterioare. Iar pentru ca valurile să nu mai vină în forţă pe nisip, vor fi construite diguri subacvatice. În unele zone, plaja trebuie făcută de la zero.

În sudul staţiunii Mamaia se găseşte una dintre cele mai înguste plaje, de cel mult 6-7 metri. După ce nisipul va fi adus aici, plaja ar urma să se întindă încă 95 de metri spre larg. În prezent, peste 70% din lungimea coastei româneşti suferă procese de eroziune, potrivit datelor oferite de directorul Institutului de Cercetări Marine „Grigore Antipa” din Constanţa, Simion Nicolaev.

În stațiunea Mamaia vor fi reabilitate două diguri şi va fi construit un altul de 200 de metri lungime. În zonele de litoral din oraşul Constanţa vor fi constuite trei diguri subacvatice, iar la Eforie Nord, plaja va câştiga 100 de metri, relatează digi24.ro.

Lucrările ar trebui să fie gata până în vara lui 2016. Întregul proiect costă 170 de milioane de euro, bani proveniți din fondurile europene: anul trecut, prin Proiectul Operaţional Sectorial Mediu s-a aprobat finanţarea de 170 de milioane de euro pentru reabilitarea a şapte kilometri de plajă din zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord. Aproape 25 de milioane din suma totală vin de la bugetul de stat.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.