Plagiat. Ministrul de Interne Lucian Bode a copiat de pe Wikipedia în teza de doctorat, anunță USR

Sursa: Cristian Ghinea (Facebook)

Cristian Ghinea de la USR, fost ministrul al Fondurilor Europene, a publicat pe Facebook mai multe pasaje din teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode și spune că acestea sunt copiate de pe Wikipedia.

În ultimele zile, mai mulți politicieni de la USR au transcris teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, după ce în spațiul public au apărut suspiciuni cu privire la corectitudinea tezei.

Teza de doctorat aflată la Biblioteca Națională nu putea fi xeroxată sau fotografiată, așa că singura posibilitate de a fi făcută publică a fost transcrierea de mână a acesteia.

„Doctor Wiki

Teza de doctorat a lui Bode, care pompos își propune să ofere soluții pentru crizele energetice, este un penibil referat de clasa a VIII-a. Cel mult. Orice elev s-ar simți penibil să vină la școală cu o asemenea lucrare: copiată de pe Wikipedia. Chiar și concluziile sunt copiate de pe Wikipedia.

Repet: soluțiile oferite de doctorul Lucian Bode, în lucrarea coordonată de rectorul de la Academia SRI, privind securitatea energetică, sunt copiate de pe rețeaua Wikipedia.

USR publică astăzi teza de doctorat a lui Lucian Bode. Poate fi citită pentru cercetare și verificare.

Ministrul de Interne a susținut public că teza este disponibilă și oricine o poate citi. Aceasta era o minciună, așa cum am demonstrat – statul român a forțat interpretarea regulilor astfel încât teza să nu poată fi verificată. Însă acest ”deziderat” al ministrului Bode este astăzi îndeplinit de USR, prin efortul voluntarilor: oricine îi poate citi teza de doctorat.

Găsiți în analiza rapidă a tezei de doctorat a lui Bode (o găsiți aici: https://bit.ly/RecenzieDoctoratBode) exemple de pasaje întregi de plagiat. Ca să vă dați seama care este nivelul, un exemplu rapid:

✅ Sursa rețeaua Wikipedia:

“Thus the goals of economic and social development must be defined in terms of sustainability in all countries — developed or developing, market-oriented or centrally planned. Interpretations will vary, but must share certain general features and must flow from a consensus on the basic concept of sustainable development and on a broad strategic framework for achieving it.

Development involves a progressive transformation of economy and society. A development path that is sustainable in a physical sense could theoretically be pursued even in a rigid social and political setting. But physical sustainability cannot be secured unless development policies pay attention to such considerations as changes in access to resources and in the distribution of costs and benefits. Even the narrow notion of physical sustainability implies a concern for social equity between generations, a concern that must logically be extended to equity within each generation.”

Sursa: https://en.wikisource.org/wiki/Brundtland_Report/Chapter_2._Towards_Sustainable_Development?fbclid=IwAR3a4YeddJ1TvtfJ3ZiL8IU6hO008BkWIuEIhqeRmtvE2esm1parYreiwoc

❌Sursa teză de doctorat Lucian Bode:

“Astfel, obiectivele dezvoltării economice și sociale trebuie definite în termeni de durabilitate în toate țările – fie ele dezvoltate sau în curs de dezvoltare, orientate spre piață sau planificate la nivel central. Interpretările vor varia, însă trebuie să împărtășească anumite trăsături generale și trebuie să decurgă dintr-un consens asupra conceptului de bază al dezvoltării durabile și pe structura unui cadru strategic extins destinat realizării acestuia.

Dezvoltarea implică o transformare progresivă a economiei și a societății. O cale de dezvoltare durabilă, în sens fizic, ar putea fi urmărită, teoretic, chiar și într-un cadru rigid din punct de vedere social și politic, dar sustenabilitatea fizică nu poate fi asigurată decât dacă politicile de dezvoltare acordă atenție unor astfel de considerații, cum ar fi schimbările în ceea ce privește accesul la resursele și distribuirea costurilor și beneficiilor. Chiar și noțiunea specifică de sustenabilitate fizică implică o preocupare pentru echitatea socială între generații, o preocupare care trebuie logic extinsă la echitatea fiecărei comunități.”

Pentru cei însetați de cunoaștere, teza completă a lui Bode, transcrisă și apoi reasamblată de voluntarii USR, este disponibilă aici: https://bit.ly/DoctoratBode”, a scris Ghinea pe Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.