Plafonarea prețurilor la RCA. Care ar putea fi tarifele maxime

FOTO: JacksonDavid/Pixabay.com
FOTO: JacksonDavid/Pixabay.com

Ministerul Finanțelor și ASF au lansat, în consultare publică, un proiect de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni. Măsura vine pe fondul creșterilor mari de prețuri apărute după intrarea în faliment a City Insurance, fostul lider pe piața RCA.

Autoritățile propun o diferențiere de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice și cele juridice. Legiuitorul a luat măsura ținând cont atât de diferența de putere de cumpărare între cele două categorii, cât și de factorul de risc al fiecăreia.

Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referință publicat de către ASF.

Pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referință publicat de ASF înmulțit cu factorul N. În această situație, asigurații nu vor mai fi nevoiți să apeleze la acest mecanism și își vor putea alege asigurătorul RCA fără întârziere.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asigurați se află în clase de bonus și restul în clase de malus.

Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor anuale încheiate după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Iată care ar putea fi tarifele: