Primul raport oficial despre prăbușirea avionului din Etiopia. Ce se spune despre piloți

avion etiopia boeing
Foto: LLBG Spotter - Ethiopian Airlines ET

Piloții etiopieni au respectat toate procedurile, însă nu au reușit să preia controlul avionului, au anunțat astăzi autoritățile din Etiopia, care au prezentat totodată și un prim raport oficial preliminar cu privire la cauzele care au dus la prăbușirea avionului Boeing 737 MAX 8 care s-a prăbușit pe 10 martie, relatează CNN.

Potrivit anchetatorilor etiopieni, piloții „au îndeplinit în mod repetat toate procedurile recomandate de producător (Boeing – n.r.), însă nu au reușit să controleze avionul”.

În urma conferinței de presă organizate de autorități la Addis Abeba, conducerea liniei aeriene Ethiopia Airlines a anunțat că raportul preliminar arată „în mod clar” că piloții au respectat procedurile de urgență recomandate de Boeing, însă în ciuda eforturilor lor, ei nu au putut opri tendința avionului de a cădea cu botul în jos.

Raportul recomandă ca producătorul – Boeing – să verifice sistemul anti-blocare al avioanelor și ca autoritățile de certificare să se asigure că această problemă a fost rezolvată înainte ca alte zboruri ale aeronavelor Boeing 737 MAX 8 să fie aprobate.

Investigatorii au mai anunțat că nu au identificat nicio avarie la sistemul de senzori al avionului care ar fi putut contribui la accidentul din data de 10 martie.

„Putem confirma că nu am descoperit nicio defecțiune provocată de un obiect străin”, a declarat un anchetator în timpul conferinței de presă.

El a mai spus că investigatorii nu au identificat „nicio problemă structurală a designului” aeronavei.

Deocamdată, cauzele care au dus la prăbușirea avionului rămân neclare, raportul preliminar stabilind doar că piloții au respectat reglementările din domeniu.

Rămân în continuare numeroase întrebări cu privire la noul sistem anti-blocare implementat de Boeing pe avioanele de tip 737 MAX 8, despre care s-a spus că ar fi fost vinovat de orientarea repetată a avionului cu botul în jos, în ciuda eforturilor piloților de a redresa aeronava.

Însă ancheta nu s-a oprit aici, investigatorii urmând să publice și un raport final. Până atunci, recomandarea lor este ca avioanele Boeing 737 MAX 8 să nu mai zboare până când producătorul nu face verificări la sistemul anti-blocare al avioanelor.

157 de oameni au murit după ce avionul Ethiopian Airlines s-a prăbușit la doar câteva minute după decolarea de pe Aeroportul Internațional Bole din capitala țării. Avionul avea ca destinație Nairobi, capitala Kenyei.

Foto: LLBG Spotter – Ethiopian Airlines ET