Piesă medicală extrem de utilă, creată de un român. A învățat totul singur, de pe net

Eugen Guțiu
Eugen Guțiu

Un tânăr din Cluj a realizat proiectul unei proteze care se poate scoate la imprimantă. Și mai interesant este că atunci când s-a apucat de proiectul său, Eugen Guțiu nu avea prea multe cunoștințe tehnice în domeniul IT.

Eugen Guțiu, în vârstă de 27 de ani, spune că i-a plăcut de mic să meșterească diverse lucruri. Acum, datorită curiozității și spiritului său tehnic, tânărul a reușit să construiască trei imprimante 3D, folosindu-se doar de tutorialele de pe internet.

Primul obiect important care a prins contur a fost o proteză pentru mână imprimată 3D. „Ideea principală ar fi, a fost și o să fie, să facem o proteză ieftină pentru oamenii care și-au pierdut o mână sau au alte probleme. Ar urma să coste aproximativ 800 de lei. Asta în condițiile în care prețul pieței la o proteză simplă este 1.500 de lei”, a spus Eugen Gațiu, absolvent de Management, potrivit Citynews.ro.

La proiectarea protezei s-a lucrat două luni, iar după trei săptămâni a fost printată. Poate suporta până la 50 de kilograme și este făcută dintr-un plastic special. Acum, Eugen se gândește să facă alte două tipuri de proteze: o variantă mai ieftină, accesibilă tuturor celor cu probleme, dar și o proteză complexă, care să funcționeze pe bază de senzori.

output_Odsky7