Pfizer lucrează la un medicament anti-Covid care se administrează oral

coronavirus spital seringă fiolă cercetare tratament doctor medic perfuzie
Foto: skeeze / pixabay.com

Pfizer anunță că a început faza preliminară de testare în SUA a unui medicament împotriva coronavirusului. Acesta s-ar putea administra oral și ar putea fi prescris pacienților încă de la primele semne de infectare.

Producătorul american de medicamente, care a dezvoltat primul vaccin anti-Covid autorizat în SUA și UE, alături de grupul german BioNTech, transmite că posibilul medicament a arătat activitate puternică împotriva SARS-CoV-2 în timpul testelor de laborator.

Tratamentul testat, cu denumire științifică PF-07321332, este un inhibitor de protează, care ar împiedica replicarea virusului în celule. Potrivit companiei, inhibitorii de protează au fost eficienți în tratarea altor agenți patogeni virali precum HIV și virusul hepatitei C, atât singuri, cât și în combinație cu alte antivirale.

Pfizer crede că această clasă de molecule poate oferi tratamente bine tolerate împotriva COVID-19, deoarece tratamentele comercializate în prezent care funcționează pe aceleași linii nu au raportat probleme de siguranță.

Compania studiază, de asemenea, un candidat antiviral administrat intravenos într-o testare aflată în stadiu incipient la pacienții spitalizați cu COVID-19.

„Împreună, cei doi (candidați administrați pe cale orală și intravenoasă) au potențialul de a crea o paradigmă de tratament care să completeze vaccinarea în cazurile în care boala totuși apare”, a declarat medicul-șef Pfizer Mikael Dolsten.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.