Petre Daea începe războiul cu grindina: Intervenim cu avioane!

Petre Daea FOTO: Petre Daea/Facebook
Petre Daea FOTO: Petre Daea/Facebook

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că vrea să combată grindina cu ajutorul avioanelor. „Ne gândim la două escadrile de avioane care să intre în aceste zone unde știința descoperă că este un pericol și să facem față, urmând ca până în 2020 să acoperim întreaga țară”, a declarat Petre Daea, într-un interviu pentru jurnaliștii de la Agerpres.

Deocamdată, ministrul Daea nu a detaliat despre ce fel de avioane este vorba și nici despre tehnologia necesară. De asemenea, trebuie precizat și faptul că o escadrilă militară de avioane are cel puțin 12 aeronave.

De asemenea, Daea a spus și că vor fi deschise 65 de noi puncte de lansare pentru rachetele anti grindină.

„Este greu să stâpânești natura. Nimeni nu are cheia naturii pentru că, dacă am avea-o, am putea fi mai multe decât ce suntem astăzi, dar nu propunem și nici știința nu își propune, pentru că nu poate, cu atât mai mult un ministru, care este angajat zi de zi în munca lui.

Nu ne lăsăm la mâna naturii, suntem în cadrul ei, iar agricultura țării se desfășoară tot timpul sub zodia riscului”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru Agerpres.ro.

Tunurile sonice sau tunurile antigrindină sunt dispozitive care emit unde sonice spre norii în care se formează grindina, în scopul de a opri procesul de formare a particulelor de gheață. Principala utilizare a tunurilor cu rachete antigrindină este în agricultură, pentru protecția culturilor.

Potrivit Direcției Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în 2014, în sistemul antigrinină din România era funcțional pe o suprafață de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafața totală care ar trebui protejată de pagubele provocate de căderile de grindină se ridică la 2 milioane de hectare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.