Pește uriaș prins în Dunăre. Pescarii l-au eliberat și au fost răsplătiți regește

morun dunăre fetești
Morunul prins accidental a fost eliberat. Foto: obiectiv.net

Un morun de peste 100 de kilograme prins accidental de pescari la Fetești, pe brațul Borcea al Dunării, a fost eliberat în mediul său natural, relatează publicația locală obiectiv.net.

Deoarece morunul este o specie protejată, în momentul în care l-au prins pescarii au anunțat autoritățile.

La fața locului au venit mai mulți reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului (INCDPM) și ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură – Direcția Inspecție Ape Interioare (ANPA-DIAI).

Experții au cântărit sturionul, iar apoi l-au eliberat în mediul său natural. Pescarii care au anunțat capturarea accidentală a morunului au fost recompensați, după cum prevede legea.

Mai exact, ei au primit suma de 60 lei/kilogram, adică o sumă totală de 6.000 de lei.

„Dinozaurii” Dunării încă trăiesc. Există de 200 de milioane de ani, dar soarta lor depinde de noi

Sturionii din România sunt cea mai mare populație naturală din Uniunea Europeană. La ora actuală, morunul, nisetrul, cega și păstruga sunt strict protejați, iar pescuirea lor este interzisă (până în anul 2021).

Deoarece este un pește foarte mare și are nevoie de spațiu și hrană, morunul își trăiește viața adultă în Marea Neagră, iar pentru reproducere se întoarce în Dunăre. Morunul se reproduce foarte târziu, după vârsta de 15 ani, iar o femelă se poate reveni în Dunăre pentru o nouă reproducere chiar și după 3-4 ani. Alături de braconaj, acesta este unul dintre motivele care au dus la scăderea dramatică a numărului de moruni.

morun fetesti dunare
Morunul prins accidental a fost eliberat. Foto: obiectiv.net
morun fetesti dunare
Foto: obiectiv.net

În România existau în trecut 6 specii de sturioni, însă acum mai sunt doar 4: morunul, nisetrul, cega și păstruga. Șipul este considerat dispărut în Dunăre, iar viza a fost raportată ultima oară de pescari în 2001.

Drept urmare, din 2006 pescuitul sturionilor sălbatici a fost interzis pentru 10 ani, iar din 2016 pentru încă 5 ani. Ordinul interzice și comerțul cu caviar, carne și produse derivate provenite de la sturioni sălbatici din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.