Pescarii care reușesc să stea 13 minute sub apă fără oxigen. Explicația științifică

FOTO: Captură din documentarul The Story of Hunters Bajau Tribe
FOTO: Captură din documentarul The Story of Hunters Bajau Tribe

Fără antrenamente, un om obișnuit reușește să-și țină respirația aproximativ două minute.

Însă pescarii Bajau, o populație care trăiește în Asia de Sud-Est, reușesc performanțe impresionante. Li se spune „nomazii mărilor” pentru că reușesc să pescuiască la o adâncime de aproximativ 70 de metri, fără echipament de scufundare, doar cu ochelari de înot și cu greutăți legate de picioare.

Indigenii Bajau au fost studiați de cercetători, iar concluziile sunt foarte importante pentru comunitatea științifică. Potrivit jurnalului de știință Cell, oamenii de știință spun că se află în fața unei adaptări genetice a ființei umane la mediul acvatic de mare adâncime.

Pescarii Bajau își petrec aproximativ 60% din durata unei zile scufundându-se în căutare de pești și fructe de mare, iar unii reușesc să stea fără aer sub apă chiar și 13 minute.

Cercetătoare americană Mellisa Ilardo, care a participat la studiu, a stat mai multe luni în Indonezia și a comparat populația Bajau cu aborigenii Saluan, care nu practică pescuitul subacvatic.

Pe baza mai multor ecografii, Ilardo a observat că splina indigenilor Bajau este cu aproximativ 50% mai mare decât a aborigenilor Saluan. Splina ar ajuta la eliberarea unei rezerve de oxigen atunci când organismul este supus unui factor de stres, așa cum este scufundarea subacvatică.

Indigenii Bajau prezintă 25 de modificări la nivelul genei PDE10A, gena considerată ca având un rol determinant în mărimea splinei.

Această descoperire ar putea fi folosită în cercetările medicale cu privire la reacția corpului la lipsă de oxigen în diferite circumstanțe precum intervențiile chirurgicale sau bolile de plămâni.

https://www.youtube.com/watch?v=nezPuFlEhhs

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.