Pentru prima dată în istorie, un om a alergat maratonul în mai puțin de 2 ore

Eliud Kipchoge maraton sub 2 ore
Sursa: Captură YouTube

Eliud Kipchoge din Kenya a devenit primul atlet din lume care a alergat maratonul în mai puțin de două ore, anunță BBC.

Sâmbătă, 12 octombrie, kenyanul în vârstă de 34 de ani a alergat distanța de 42,2 kilometri într-o oră, 59 de minute și 40 de secunde la Viena, capitala Austriei.

Totuși, extraordinarul timp obținut nu va fi recunoscut drept noul record mondial din două motive: nu a fost obținut într-o competiție oficială, iar Eliud Kipchoge a beneficiat de o echipă de „iepuri” care au alergat prin rotație. Așa-numiții „iepuri” sunt sportivi care au rolul de a menține un ritm ridicat al alergării.

„Am arătat că nimeni nu este limitat”, a declarat Kipchoge după ce a terminat maratonul.

„Acum că am făcut acest lucru, mă aștept ca și alții să-l realizeze”, a completat kenyanul care este campion olimpic și care deține și recordul oficial la maraton, de două ore, 1 minut și 39 de secunde, stabilit la Berlin, Germania, în 2018.

Eliud Kipchoge a mai declarat că se simte precum primul om care a pășit pe Lună.

Kipchoge a fost asistat de o echipă de 42 de „iepuri”, inclusiv de campionul olimpic la 1.500 de metri Matthew Centrowitz, de vicecampionul olimpic la 5.000 de metri Paul Chelimo și de fostul campion mondial la 1.500 și 5.000 de metri Bernard Lagat.

„Ei sunt printre cei mai buni atleți din lume și le mulțumesc pentru că au acceptat să facă acest lucru. Am reușit împreună”, a mai declarat Kipchoge.

O altă diferență față de competițiile oficiale de maraton a fost că antrenorii kenyanului i-au dat apă și geluri energizante de pe bicicletă, în loc ca sportivul să ia băuturi răcoritoare de pe masă. Astfel de ajutoare nu sunt acceptate de regulile Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism.

Astfel, performanța kenyanului, deși extraordinară, nu va fi recunoscută ca noul record mondial de la maraton.

Locația a fost aleasă datorită climei favorabile, calității excelente a aerului și a terenului care este aproape complet plat (acesta are o înclinație de doar 2,4 metri pe parcursul întregii rute).

„Ne-a inspirat pe toți și ne-a arătat că putem să ne depășim limitele. În ceea ce privește sportul, este o provocare pentru tinerii atleți de a obține rezultate mai bune decât cred. Pentru umanitate, reușita ne arată că putem trece la un alt nivel. Este un moment istoric. E incredibil”, a declarat Patrick Sang, antrenorul lui Kipchoge.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.