Pelerinajul de Sf. Parascheva continuă. Mesajul Bisericii: „Sfințenia nu e contagioasă”

icoană ortodoxă biserică
Foto: mamkaklass / pixabay.com

Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat că sunt cinci noi focare de coronavirus în județul Iași. Este vorba despre Centrul de Servicii Sociale Budăi, Institutul de Psihiatrie „Socola”, Muzeul Literaturii Române și locul în care erau cazați angajații unei firme de construcții.

Ieri, la Iași au fost raportate 116 cazuri noi de infecții cu noul coronavirus, județul fiind pe primul loc după București, unde s-au înregistrat 562 de noi infecții. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a decis, luni, suspendarea activității din restaurante și cafenele în orașul Iași și în mai multe comune. Deocamdată, măsura se va aplica până pe 12 octombrie. Vor rămâne deschise doar terasele.

În același timp, s-a decis ca la pelerinajul de Sf. Parascheva să participe doar locuitorii din județul Iași.

„Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul. E extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți.

Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă. Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor”, a declarat Arafat în timpul declarațiilor de presă susținute alături de ministrul Sănătății, la sediul Guvernului.

Potrivit G4Media.ro, sute de persoane au format, luni, cozi de zeci de metri pentru a ajunge să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. Prin vocea purtătorului de cuvânt Constantin Sturzu, Mitropolia Moldovei și Bucovinei transmite că „sfințenia nu este contagioasă”.

„Sfinţenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înţelegem două lucruri. Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutăţii, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creştini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii. Al doilea: de sfinţenie nu te poţi „molipsi”.

Atingerea mecanică, atitudinea superstiţioasă nu ajută. E nevoie şi de o credinţă care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu şi în folosul oamenilor. Aşadar, e nevoie de discernământ şi de evlavie înţeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, citat de News.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.