Patru din cinci familii din România au dificultăți în a plăti educația copiilor

alexandru pascu
Foto: Captură Digi24

Peste 78% din gospodăriile din România au anunțat că au dificultăți în achitarea costurilor cu educația formală a copiilor, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate din Europa, potrivit Institutului continental de Statistică Eurostat.

Situația este mai gravă doar în Grecia, unde 89% dintre familii găsesc cu greu bani pentru plata educației, și în Cipru, unde rata este de 82%. Datele au fost colectate în anul 2016.

De cealaltă parte, în Finlanda, Germania și Suedia, peste 85% dintre gospodării au găsit cu ușurință bani pentru a achita costurile educației formale a copiilor.

În medie, în Uniunea Europeană, rata celor care își permit să plătească fără probleme aceste costuri este de 59%, în timp ce 41% întâmpină greutăți.

Costurile educației formale cuprind cheltuielile cu meditațiile, taxele de școlarizare, taxele de examen, manualele, excursiile școlare, hrana și altele.

În indicatorii Eurostat, țara noastră este pe ultimele locuri, unul dintre motive fiind chiar și cheltuielile publice în sectorul educațional. România alocă doar 3 la sută din Produsul Intern Brut educației, în timp ce la nivelul Uniunii Europene nivelul este de aproape 5 procente.

În consecință, România are mari probleme și cu abandonul școlar. Unul din cinci elevi români părăsește școala devreme, în timp ce media europeană este de unul din zece. Mai mult, doar un sfert dintre românii cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani au urmat cursurile unei forme de învățământ superior, față de 38,7% – cât este media în UE.

Dintre români, doar 1,3% continuă să învețe pe toată durata vieții, față de 10,7% din restul cetățenilor europeni.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.