„Patinuarul” care a înfierbântat internetul. Cine are dreptate: părintele sau învățătorul?

exerciții patinoar
Foto: Facebook

ACTUALIZARE. Învăţătorul ieşean Spiridon Andrieş, acuzat de părinții unui elev că a corectat greşit tema fiului lor, înlocuind cuvântul corect „patinoar” cu forma greșită „patinuar”, a fost găsit vinovat în urma unei evaluari efectuate de Consiliul de Administraţie al şcolii la care predă, relatează ziarul „Adevărul”.

În urma investigaţiei realizate de Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi, membrii consiliului au stabilit că dascălul ieşean a greşit atunci când a corectat pe lucrarea elevului cuvântul „patinoar”, scriind în loc „patinuar”.

Investigaţia a relevat faptul că învăţătorul a „corectat” greşit nu din neştiinţă, ci doar că a aplicat corectura de la un alt exerciţiu, fără a fi atent la tema pe care o realizase, de fapt, copilul, mai notează sursa citată.

„Au fost două teme, 1 şi 2, unul dintre exerciţii presupunând transcrierea intenţionat greşită a unor cuvinte. El şi-a făcut un şablon de corectare de acasă pentru această temă şi nu a mai fost atent ce exerciţiu corectează”, au precizat pentru „Adevărul” surse din cadrul comisiei de evaluare.

Sancţiunea impusă profesorului este ”observaţie scrisă”, prima măsură coercitivă ca severitate stabilită de Legea educaţiei.

Ce s-a întâmplat

Marți, 5 martie, Ionel Tarnoveski, tatăl unui copil de clasa a II-a din Iași, a publicat pe Facebook un exercițiu primit de fiul său la școală.

Din imagine rezulta că băiatul, care merge la Colegiul Mihai Eminescu din Iași, a fost corectat de învățătorul său, deși scrisese corect cuvântul „patinoar”. Dascălul tăiase litera „o” și o înlocuise cu „u”, pentru a evidenția că termenul corect este „patinuar” (varianta corectă este însă „patinoar” – n.r.).

„David a ajuns acasă și s-a dus direct la dex-ul cel mare și greu (nu ăla on-line), pe care-l răsfoim de multe ori, la partidele de Scrabble – m-a întrebat „Tati, eu unde am greșit, nu înțeleg?”. Ce să-i răspund, domnule învățător, de la clasa a II-a B? Am încercat totuși să-mi lămuresc copilul că trăim într-o țară în care ne dorim și luptăm zi de zi, „să apună pe vecie acest sUare întunecos cu tot cu patinUarele ce ne scufundă, încet încet, într-un neant”, a scris tatăl copilului pe Facebook, însoțindu-și mesajul de o imagine cu exercițiul.

Fragmentul inițial din exercițiu, publicat de tatăl copilului

La scurt timp, părinții celorlalți copii din clasă și reprezentanții Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar din Iași l-au acuzat pe părinte că a fost răuvoitor și că a scos intenționat din context părți din exercițiul respectiv pentru a-l acuza în mod nedrept pe învățător.

Potrivit acestora, cerința exercițiului era ca elevii să copieze un text cu greșeli, pe care să le corecteze ulterior. Astfel, fiul lui Ionel Tarnoveski ar fi greșit deoarece nu a copiat textul cu erori (ar fi scris cuvântul „patinoar” în loc de forma eronată „patinuar”), motiv pentru care dascălul l-a corectat.

Părinții au prezentat și ei un exercițiu, despre care au spus că este exercițiul complet care fusese dat de învățător.

Exercițiul prezentat de părinți, care susțin că elevii aveau de copiat un text greșit, pe care apoi să-l corecteze

Într-un comunicat de presă prin care părinții îl susțin pe învățător, aceștia îi acuză totodată pe soții Tarnoveski că nu au participat niciodată la ședințele cu părinții.

În plus, ei îl acuză pe Ionel Tarnoveski de agresiune verbală și fizică la adresa învățătorului: „În data de 26 octombrie 2017, domnul Tarnoveski Ionel a intrat în clasă, a țipat la domnul învățător și i-a adresat cuvinte urâte, jignitoare, fiind foarte violent atât fizic, cât și verbal. Această agresiune a avut loc chiar în fața copiilor și a câtorva părinți, care au asistat înfricoșați și neputincioși la scene cu totul nepotrivite pentru vârsta lor și pentru locul în care se aflau – sala de clasă”.

Într-un comunicat de presă, și Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași îi ia apărarea învățătorului: „Exercițiul pe care domnul învățător l-a efectuat la clasa a II-a trebuie în primul rând cercetat în totalitate, deoarece scoaterea din context, așa cum ne-a fost comunicat, poate duce la interpretări eronate”.

„Nu înțelegem cum mass-media care a prezentat cazul, nu a reușit până în acest moment să identifice problemele și derapajele comportamentale ale părintelui, care sunt mult mai spectaculoase! În încercarea de a ne documenta, am aflat că există un istoric al relațiilor dintre cadrele didactice și acest părinte, marcate de violență din partea ultimului. De altfel, ni s-a comunicat că a fost în atenția organelor de cercetare pentru agresiuni la adresa cadrelor didactice”, continuă comunicatul.

După ce familia Tarnoveski a fost acuzată că a scos din context cerința exercițiului pentru a-l pune într-o lumină proastă pe profesor, aceasta a publicat întreaga cerință a exercițiului inițial.

Din imaginile publicate rezultă că nu este vorba de o cerință de a copia greșit un text, pentru a-l corecta ulterior, așa cum au susținut ceilalți părinți.

De fapt, este vorba de un exercițiu din manual, în care copiii aveau de alcătuit propoziții inspirându-se din 3 imagini. În una dintre imagini apăreau copii la patinoar.

Iată mai jos imaginile publicate de familia Tarnoveski:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.