Pasagerii unui zbor au fost la un pas de moarte. „Au fost la 228 de metri de dezastru”

avion
Foto: aviation_traveler1011 / pixabay.com

Pasagerii unui zbor United Airlines de la Maui, Hawaii, la San Francisco, au fost la un pas de moarte după ce avionul în care se aflau care a coborât până la 228 de metri deasupra Oceanului Pacific din cauza unor erori de pilotaj și a vremii proaste, a declarat un expert în aviație pentru publicația Insider.com.

Potrivit expertului, pasagerii zborul United 1722 au fost salvați de un sistem de avertizare.

Joi, Consiliul Național pentru Transport și Siguranță (NTSB) a publicat un raport final care detaliază cum, pe 18 decembrie 2022, zborul United 1722 a fost la un pas de un dezastru major.

NTSB a intervievat martori din avion, inclusiv pe căpitan și pe copilot. Conform raportului, pe fondul ploii abundente și a vântului din timpul decolării, flapsurile aeronavei au fost setate într-un unghi greșit de către copilot, care nu a înțeles în mod corect ce i-a cerut pilotul să facă.

Avionul a început să coboare rapid spre Oceanul Pacific, apropiindu-se periculos de mult de suprafața apei. Din fericire, sistemul de avertizare de proximitate a solului a intrat în cele din urmă în funcțiune, dându-le timp piloților să reacționeze înainte de a fi prea târziu.

„I-a alertat pe piloți că se apropie de ocean, i-a scos dintr-o situație periculoasă. Au fost la 228 de metri de dezastru”, a declarat Anthony Brickhouse, fost investigator al NTSB și profesor asociat în științe aplicate în aviație la Universitatea Aeronautică Embry-Riddle.

„Din fericire, tehnologia a funcționat, iar sistemele de avertizare de proximitate a solului i-au salvat”, a mai spus Brickhouse.

În momentul în care sistemul i-a alertat pe piloți, copilotul i-a spus pilotului „să tragă în sus, să tragă în sus”, iar criza a fost complet evitată, avionul stabilizându-se ulterior, conform raportului NTSB.

Compania a transmis pentru Insider că evenimentul a fost raportat când echipajul a aterizat în San Francisco, iar piloții – care au împreună 25.000 de ore de zbor – au primit o pregătire suplimentară.

Pasagerii de la bordul zborului au spus că coborârea rapidă s-a simțit ca un „roller coaster”. Mulți au început să se roage în timpul coborârii abrupte, care a durat între 8 și 10 secunde, conform CNN.

Foto: aviation_traveler1011 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.