Parlamentul a votat dublarea alocațiilor pentru copii

FOTO: cdep.ro curtea constituțională
FOTO: cdep.ro

Camera Deputaților a votat miercuri, 3 iunie, dublarea alocațiilor pentru copii.

În anul 2019, alocațiile pentru copii au fost de 150 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, și de 300 de lei pentru cei cu handicap.

Odată cu dublarea alocațiilor, ele vor fi de 300 de lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, și de 600 de lei pentru cei cu handicap.

Potrivit hotnews.ro, decizia a fost luată cu 209 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și 98 de abțineri.

Concret, Camera Deputaților a respins, în calitate de cameră decizională, ordonanţa Guvernului Orban care amâna aplicarea dublării alocaţiilor copiilor până la 1 august.

Guvernul Orban a susținut că legea susținută de PSD pentru dublarea alocațiilor copiilor nu are și bani prevăzuți în buget. Din acest motiv, Guvernul a dorit amânarea măsurii.

Ulterior, la 3 februarie, Senatul a respins legea pentru prorogarea dublării alocaţiilor până la 1 august.

După respingerea în Parlament, proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, care o poate ataca la Curtea Constituțională a României sau o poate retrimite în Parlament o singură dată.

„Parlamentarii PSD vor respinge astăzi în Camera Deputaților ordonanța de urgență prin care guvernul Orban a amânat până la 1 august dublarea alocațiilor. Copiii nu au nicio vină! Drepturile lor legale trebuie respectate și acordate, așa cum spune legea, nu tergiversate politic, pentru interesele cinic-electorale ale PNL”, au anunțat social-democrații înainte de votul din Parlament, potrivit unui comunicat de presă.

„Bani sunt! Dublarea alocațiilor copiilor nu va fi o povară, cum încearcă să inducă PNL în opinia publică, ci un stimul economic! Banii în plus vor fi cheltuiți pe bunuri și servicii necesare copiilor, vor determina, cu certitudine, creșterea consumului și, pe cale de consecință, a producției, și se vor reîntoarce la stat prin venituri mai consistente din taxe și impozite. Vor contribui astfel la repornirea economiei țării, grav afectată de criza COVID-19 și de lipsa măsurilor de sprijin coerent și consistent din partea guvernului PNL”, a mai arătat PSD.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.