Parlamentarii britanici au respins toate moțiunile legate de Brexit

FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Parlamentarii britanici au respins toate cele opt alternative propuse pentru procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit BBC, după ce au preluat controlul asupra procesului Brexit de la Guvernul condus de Theresa May, parlamentarii au avut miercuri seară o serie de voturi „indicative”, în cadrul cărora nicio alternativă nu a obținut o majoritate.

Printre cele opt moțiuni s-a numărat prevederea și ca Regatul Unit să părăsească UE fără acord, la 12 aprilie, însă a fost respinsă cu 400 de voturi. Doar 160 au fost pentru această opțiune.

De asemenea, au fost respinse și acordurile negociate de May cu UE, precum înțelegerea cu privire la piața comună sau cea legată de posibilitatea ca Marea Britanie să rămână membru al spațiului economic europeană și să adere la Acordul European de Liber-Schimb.

Parlamentarii britanici nu au fost de acord nici cu moțiunea care propunea ca acordul Brexitului să facă parte dintr-un angajament de a negocia cu UE o uniune vamală permanentă şi globală care să vizeze întregul Regat Unit.

S-a votat și împotriva moțiunii L, care cerea o revocare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, a cărui notificare a lansat în mod ofical negocierile cu privire la modalităţile divorţului, în cazul în care Parlamentul nu este de acord cu un Brexit fără acord, prevăzând astfel o anulare a Brexitului.

A mai fost și o moțiune legată de posibilitatea unui referendum de confirmare a oricărui acord de ieșire din Uniunea Europeană. Însă și acesta a fost respins cu 295 de voturi. 268 de parlamentari britanici au susținut această moțiune.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.