Parlamentarii AUR vor ca masca să nu mai fie obligatorie în toate spațiile publice. Ce răspunde Guvernul

pandemie coronavirus covid
Foto: icsilviu / pixabay.com

Parlamentarii AUR au depus un amendament prin care cer ca pe perioada stării de alertă purtarea măștii de protecție să nu mai fie obligatorie în toate spațiile publice, ci în instituțiile publice, spațiile comerciale, mijloace de trasnport și la locul de muncă.

Trei deputați AUR au depus în acest sens un amendament la Ordonanța de Urgență care modifica legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și care prevedea că în stare de alertă, prin ordin al ministrului Sănătății și al ministrului de Interne se poate institui obligativitatea purtării măsții în spațiile publice.

Cei trei deputați spun că „nu există studii de specialitate care să ateste că purtarea măștii timp îndelungat ca fiind una pozitivă, cu aport decisiv și substanțial în combaterea oricărei epidemii”.

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că amendamentele respective reprezintă un act de populism și o dovadă de iresponsabilitate.

„Vor fi respinse. Vor fi respinse, fiindcă nu pot fi votate. Şi este iarăşi o greşeală, un populism, nici nu ştiu dacă este populism, este iresponsabilitate. Când peste tot în lume se vede ce se întâmplă în această pandemie, când se văd efectele, consecinţele purtării măştilor şi aceste restricţii au demonstrat că acolo unde au fost respectate sugestiile sau regulile impuse de autorităţi lucrurile stau mult mai bine decât în alte părţi.

Deci nu se pune problema. Aceste amendamente trebuie respinse, nu putem să ne jucăm nici cu viaţa semenilor, nici cu regulile impuse de specialişti, nu de politicieni. Politicienii sunt să-şi asume deciziile luate, dar aceste decizii au fost propuse de specialişti, ei ştiu mult mai bine decât orice om politic ce e de făcut într-o astfel de situaţie, deci vom respinge, vom vota categoric împotrivă”, a declarat Kelemen Hunor, marţi seară, la Realitatea Plus.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.