Părinții a 2 elevi care și-au batjocorit diriginta trebuie să o despăgubească cu 30.000 de lei

elevi
Foto: airunique / pixabay.com

Părinții a 2 elevi care și-au batjocorit diriginta trebuie să îi plătească profesoarei daune morale de 30.000 de lei, a decis vineri Tribunalul Cluj. Decizia este definitivă, relatează publicația vedemjust.ro.

Profesoara BM de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca era dirigintă la clasa a VII-a. În martie 2019, profesoara a aflat că 2 dintre elevii din clasă – în vârstă de 12, respectiv 13 ani – au batjocorit-o pe grupul de WhatsApp al clasei și pe Facebook.

Concret, în ultima zi din vacanța mare din anul 2018, R. a modificat o poză a profesoarei pe care a asociat-o cu un animal și a postat-o pe grupul de Whatsapp al clasei, apoi în decembrie 2018 a postat tot acolo o altă poză denigratoare, pe care a setat-o ca imagine de grup.

În martie 2019, celălalt băiat, C., a creat un cont de Facebook pe numele profesoarei, folosind cele două poze primite de la R.: pe una a pus-o ca poză de profil, iar pe cealaltă ca imagine de copertă a contului. Apoi, le-a dat mesaje colegilor pentru a se împrieteni cu acel cont, spunând că este creat de el.

Profesoara a cerut 50.000 de lei despăgubiri pentru că a fost umilită. Potrivit acesteia, foarte mulți elevi din școală au văzut contul fals, iar în felul acesta i-au fost afectate viața privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea sa profesională.

În timpul procesului, părinții lui R. au susținut că acesta a făcut o glumă, o prostie copilărească, modificând o fotografie la care a atașat porecla profesoarei așa cum o cunoaștea toată lumea, că a postat pe Whatsapp în afara orelor de curs, și că aceasta este o formă a libertății de exprimare.

De asemenea, au susținut că profesoara nu era membră în acel grup, care este privat, și că băiatul a fost nevoit în cele din urmă să se mute la altă școală.

Părinții lui C. au arătat că el nu are cont de Whatsapp, dar a recunoscut că el a deschis contul de Facebook pe numele profesoarei, însă că l-a șters după o zi.

Judecătoria Cluj-Napoca a decis ca părinții celor 2 minori să-i plătească profesoarei, împreună, suma de 30.000 de lei, iar Tribunalul Cluj a menținut sentința.

Judecătorii au apreciat că faptele celor 2 elevi au adus atingere dreptului reclamantei la demnitate, deoarece martorii audiați în cauză au dovedit faptul că reclamanta a fost foarte afectată ca urmare a celor întâmplate, atât pe plan psihic, cat si din perspectiva imaginii sale.

De asemenea, magistrații au apreciat că activitatea de batjocorire a unui cadru didactic nu poate fi considerată doar o „copilărie/o prostie copilărească”.

Foto: airunique / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.