Parc fotovoltaic de 40 de milioane €, prădat de hoți. Panourile solare au fost vândute pe internet

panouri solare furate
Foto: Adevărul.ro

Un parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro, construit la marginea comunei Ghelari din județul Hunedoara, a fost prădat de hoți, care au vândut apoi panourile solare pe internet.

Parcul a fost construit cu ajutorul fondurilor europene în perioada 2014-2015, dar care nu a devenit niciodată funcțional.

Panourile solare s-au degradat în timp, iar în ultimii ani hoții au contribuit și ei la distrugerea parcului, furând numeroase panouri pe care le-au scos la vânzare pe internet. Unii dintre ei au fost identificați de polițiști.

Administratorul parcului fotovoltaic a făcut o plângere la Poliția municipiului Hunedoara, iar oamenii legii au organizat un flagrant delict pentru prinderea infractorilor.

„La data de 01 septembrie 2023, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată de administratorul unei societăți comerciale, care a reclamat că, în cursul anului 2023, persoane necunoscute au sustras din incinta unui parc fotovoltaic amplasat pe raza comunei Ghelari mai multe panouri fotovoltaice și invertoare.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală Hunedoara și cei ai Biroului de Investigații Criminale Hunedoara au demarat o serie de verificări și activități investigative, iar la data de 03 septembrie 2023 au organizat o acțiune în urma căreia au reușit prinderea în flagrant a doi bărbați din municipiul Hunedoara, în vârstă de 19 și de 41 de ani.

Cei doi încercau să comercializeze pe un site de vânzări bunurile sustrase (respectiv 128 de panouri fotovoltaice, 11 invertoare și 9 suporți de invertoare – în valoare de peste 344.000 lei), care au fost, astfel, recuperate de polițiști.

În urma probatoriului administrat, polițiștii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore, față de cei doi bărbați, cercetările continuând, în vederea documentării întregii activități infracționale.

Ca urmare a cercetărilor efectuate în cauză, la data de 04 septembrie a.c., polițiști Secției de Poliție Rurală Hunedoara au mai identificat un bărbat de 66 de ani, din județul Sibiu, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat reclamate, care a fost condus la sediul Poliției Municipiului Hunedoara pentru audieri, ulterior fiind dispusă și față de acesta măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore”, a anunțat IPJ Hunedoara într-un comunicat de presă.

panouri solare furate
Foto: IPJ Hunedoara

Parcul fotovoltaic din Hunedoara se întinde pe circa 30 de hectare și ar fi trebuit să fie pus în funcțiune de peste 5 ani, potrivit „Adevărul”. În urmă cu un deceniu, Primăria comunei Ghelari a concesionat pe 49 de ani terenul unui investitor privat, pentru o redevenţă anuală de 10.000 de lei şi energie electrică gratuită pentru clădirile publice din comună, de la noul parc fotovoltaic.

Potrivit proiectanţilor, parcul fotovoltaic ar fi urmat să producă 12.300 de MWh anual – cantitate de energie suficientă pentru alimentarea unui oraş cu 15.000 de locuitori.

La scurt timp de la demararea proiectului, terenurile au făcut obiectul unor litigii. Un proces a avut loc între Primăria comunei Ghelari şi Regia Naţională a Pădurii – Romsilva, după ce Romsilva a reclamat că terenurile sunt cuprinse în fondul naţional forestier şi fac parte din amenajamente silvice ale statului.

În 2016, Judecătoria Hunedoara a dat câştig de cauză Primăriei Ghelari în disputa pentru cele 30 de hectare.

Însă litigiile în instanță pentru o parte din terenul ocupat de parcul fotovoltaic au îngreunat realizarea investiției, iar societatea care a derulat-o a intrat în insolvență, mai notează sursa citată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.