Papa Francisc: „Nu există Iad”. Sau există?

iad
Pictură renascentistă de Fra Angelico/ Museo di San Marco dell'Angelico, Florența, Italia

Într-un interviu oferit prietenului său ateu Eugenio Scalfari, Papa Francisc a spus că Iadul nu există și că sufletele condamnate doar „dispar” după moarte. O astfel de declarație, care contrazice 2.000 de ani de doctrină catolică despre realitatea Iadului și existența eternă a sufletului, s-a răspândit imediat în rândul publicului din întrega lume, relatează cnsnews.com.

Interviul dintre Scalfari și Papa Francisc a fost publicat pe 28 martie, în ziarul „La Repubblica”.

La un moment dat în timpul interviului, Scalfari îi spune Papei: „Sfinția ta, în întâlnirea noastră anterioară mi-ați spus că specia noastră va dispărea la un moment dat și că Dumnezeu, prin forța sa creatoare, va crea noi specii. Nu mi-ați vorbit niciodată despre sufletele care au murit în păcat și care vor ajunge în iad, unde vor suferi veșnic. Totuși, mi-ați vorbit de sufletele bune, care vor putea să îl contemple pe Dumnezeu. Dar ce se va întâmpla cu sufletele rele? Unde sunt ele pedepsite”?

Papa Francisc a răspuns: „Nu sunt pedepsite, cei care se pocăiesc obțin iertarea lui Dumnezeu și se alătură sufletelor care îl contemplă, dar cei care nu se pocăiesc și astfel nu pot fi iertați, dispar. Nu există iad, există dispariția sufletelor păcătoase”.

Cuvintele Papei contrazic însă doctrica catolică, potrivit căreia imediat după moarte sufletele păcătoșilor care au comis păcate de moarte coboară în iad, unde vor fi pedepsiți cu focul veșnic.

După ce interviul din „La Repubblica” a atras atenția întregii lumi, Vaticanul a transmis un punct de vedere în care susține că Papa Francisc nu a fost citat corespunzător.

„Sfântul Pontif Francisc l-a primit recent pe fondatorul „La Repubblica” într-o întâlnire privată cu ocazia Paștelui, însă nu i-a fost luat niciun interviu. Ceea ce a apărut în articolul din „La Repubblica” este rezultatul reconstrucției autorului, în care nu sunt citate cuvintele pronunțate de Papă”, se arată în răspunsul Vaticanului, care consideră că articolul nu conține o transcriere exactă a cuvintelor Papei.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.