Pacienții de cancer nu mai au citostatistice: „Domnului Voiculescu chiar nu i-a păsat de noi”

FOTO: stux/Pixabay.com
FOTO: stux/Pixabay.com

Medicii de la Intitutul Oncologic din Capitală cer medicamente ca să-i poată salva în continuare pe bolnavii de cancer. Cezar Irimia, reprezentant al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, spune că fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, știa de o lună și jumătate de imininența acestei situații, dar nu a făcut nimic.

„Aseară am vorbit cu domnul manager de la IOB (Institutul Oncologic București – n.r.) și m-a anunțat că există o problemă cu medicamentele de cancer. Acum, dimineață, am deja o întâlnire programată cu doamna director de la Politica medicamentului și sper să rezolvăm cât de curând”, a declarat Ioana Mihăilă.

Managerul IOB, Bogdan Tănase, a declarat că este „un hiatus” în aprovizionare, în achiziționarea de citostatistice, determinată de politica de achiziții care a fost dusă în ultimul an în Institut și nu a ținut de el sau echipa pe care o conduce în prezent. Într-o declarație la Digi24, managerul Tănase a spus că se duc negocieri pentru achiziții de citostatice, iar săptămâna viitoare va fi rezolvată problema.

„Sunt mai mult de zece zile (de când citostaticele lipsesc – n.r.), sunt 12-13 zile de când au dispărut aceste medicamente și este o problemă la administrativ, la cei care fac comenzi. E un viespar în acel Institut, care văd că nu mai poate fi domolit cumva și avem de suferit noi, pacienții. Chiar dacă doctorul Tănase este bine intenționat și nu avem nimic cu dr. Tănase, îl apreciem foarte mult, lucrurile stau foarte prost în Institut, pentru că lipsa medicamentelor poate face diferența între viață și moarte.

Este condamnabil că fostul ministru al sănătății s-a dus imperativ să ia 5 paturi de la ATI pentru COVID și ne-a lăsat fără medicamente, cunoscând situația de cel puțin o lună și jumătate în urmă. Deci, pe declarația dumnealui, care a spus aseară, postat pe Facebook, că „managerul știa de o lună și ceva și că ne-a promis că se rezolvă situația”, dl. Voiculescu chiar nu s-a interesat de situație și chiar nu i-a păsat de noi, pacienții. Și nu sunt singurele probleme cu care ne confruntăm”, a acuzat, la Digi24, Cezar Irimia, președintele Federației  Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.