Păcatele lui Sepp Blatter. Povestea celui mai detestat conducător al fotbalului

Sepp Blatter este unul dintre cei mai controversați oameni de fotbal din istorie. Președintele FIFA, organizația care conduce destinele fotbalului mondial, ar putea obține azi nou mandat, în ciuda scandalului uriaș de corupție în care este implicat forul de la Zurich.

Mai mulți oficiali ai FIFA au fost arestați zilele trecute în cadrul unui scandal de corupție, anchetat de justiția americană. Se pare că reprezentanții forului care ogranizează Cupa Mondială ar fi profitat personal de pe urma sportului în ultimii 24 de ani, când au solicitat mită și au produs prejudicii de peste 150 de milioane de euro.

Chiar și așa, liderul suprem al forului de la Zurich, Sepp Blatter, nu pare să fie deloc dornic să predea funcția de președinte al FIFA. Povestea acestui extraordinar om de fotbal, care reușește mereu să iasă curat din cele mai mizerabile situații, începe într-un cadru umil.

Joseph ”Sepp” Blatter s-a născut în orășelul montan elvețian Visp în urmă cu 79 de ani. Tatăl său lucra într-o uzină chimică și familia sa, iar familia cu patru copii trăia la limita sărăciei.

Tânărul Blatter, alături de fratele său Peter, au dormit în același pat până în adolescență. Cei doi creșteau legume în curtea casei, iar apoi le vindeau la piață. Această luptă cu nevoile i-a cizelat destinul lui Blatter, care a dovedit în multe rânduri că este unul dintre cei mai combativi lideri din fotbalul mondial.

”Sunt o capră de munte care merge mereu înainte. Nu pot fi oprit, pur și simplu merg înainte”, spunea Sepp Blatter într-un interviu.

Astăzi, Sepp Blatter este mare favorit în alegerile prezidențiale ale FIFA, unde a bifat deja patru mandate consecutive, fiind în funcție din 1998.

Nici măcar o revelație avută la mormântul mamei sale, care i-a ”cerut” să renunțe la fotbal, nu l-a oprit pe Blatter din ambiția sa de a conduce fotbalul mondial. ”Mă descurc bine, nu e încă vremea”, i-a răspuns el mamei sale, după cum povestea într-un interviu acordat în 2013.

Tânărul Blatter a fost un fotbalist promițător, însă când formația Lausanne Sport FC i-a oferit un contract, tatăl său a refuzat, spunându-i lui Sepp că ”nu se fac bani în fotbal”. În schimb, Sepp și frații săi au fost îndrumați de tată să urmeze cursuri universitare, ceea ce au și făcut.

După ce și-a îndeplinit stagiul militar, pe care l-a încheiat cu gradul de colonel, Sepp Blatter a obținut o diplomă în afaceri la Universitatea din Lausanne, continuând să joace fotbal la nivel de amatori până la 35 de ani.

Un student inteligent, Sepp Blatter obișnuia să își petreacă vacanțele făcând muncă sezonieră în luxoasele stațiunile de ski din Elveția pentru a-și plăti studiile.

Și-a încercat apoi norocul ca ziarist sportiv, însă s-a reorientat rapid către PR și a devenit șeful de publicitate a unei agenții de turism. În această perioadă, până la 25 de ani, și-a suplimentat veniturile cântând la nunți. Se spune că era un cântăreț foarte talentat.

Cariera lui Blatter a continuat în hocheiul pe gheață, fiind numit secretarul general al federației elevețiene. A deținut și funcția de președinte al Societății Mondiale a Prietenilor Bretelelor.

Blatter a fost și director de departament al Longines, celebra firmă elvețiană de ceasuri, obținând contracte importante cu Jocurile Olimpice, pentru care a asigurat cronometrarea probelor la edițiile de la Munchen 1972 și Montreal 1976. A fost rampa de lansare către fotbal.

A intrat în FIFA în 1975, ca director tehnic. Doi ani mai târziu a devenit secretar general, funcție pe care a ocupat-o până la alegerea sa ca președinte, în 1998.

Sepp Blatter a fost foarte ocupat și în viața sa personală. Prima sa soție a fost Liliane Biner, o fată din orașul său natal. Cei doi au avut o fată, Corinne, singurul copil al lui Blatter, însă au divorțat.

Apoi, șeful fotbalului mondial s-a căsătorit cu Barbara Kaser, care era cu 30 de ani mai tânără și fiica fostului secretar general al FIFA, Helmut Kraser. Acesta s-a opus uniunii, nefiind prezent la nuntă. La scurt timp după ce i-a luat fiica, Sepp i-a luat și funcția lui Kraser.

Mariajul a durat zece ani, iar apoi Blatter s-a reorientat către o altă femeie mai tânără cu 30 de ani decât el, Ilona Boguska, o prietenă a fiicei sale. Relația lor a durat șapte ani. Sepp s-a căsătorit pentru a treia oară cu Graziella Bianca, o specialistă în terapia cu delfini. Și această căsătorie a durat puțin, Blatter întorcându-se din nou la Ilona, de care s-a despărțit, însă, pentru a doua oară, în urmă cu șase ani.

Singura căsnicie durabilă a lui Blatter a fost cu fotbalul. Nu se știe exact salariul său la FIFA, însă cifre neoficiale susțin că ar câștiga mai mult de 2 milioane de euro pe an, dar și un bonus anual de loialitate cu șase cifre. Cât despre averea lui Sepp Blatter se pot face doar speculații, însă se pare că este de ordinul zecilor de milioane de euro.

”Nu este vorba de bani”, spunea un oficial al FIFA într-un interviu. ”Pentru Sepp Blatter cel mai important lucru este recunoașterea. Pentru el, cel mai rău lucru este să fie ignorat”, adăuga acesta, sub protecția anonimatului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: