Orban: Circulația între localități va fi condiționată, fără concerte și spectacole, restaurantele rămân închise

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban transmite că restricțiile vor fi eliminate gradual, în funcție de cum va evolua numărul de cazuri de infecție cu coronavirus după 15 mai. Printre altele, după jumătatea lunii mai se va circula între localități în anumite condiții.

„În ceea ce priveşte interiorul localităţii, va fi o deplasare fără restricţii. În privința deplasării în afara localităţii – se vor păstra anumite restricţii, pe care urmează să le definim în perioada care va urma. Dar va exista posibilitatea de deplasare şi în afara localităţilor”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

De asemenea, premierul a spus că în privința parcurilor este riscul scăzut și probabil deschiderea lor va face parte din măsurile de relaxare. Însă vor face excepție locurile de joacă pentru copii, considerate cu risc de răspândire a virusului.

Concertele și spectacolele nu se vor organiza în următoarea perioadă. „Nu cred că se poate renunţa la restricţia legată de spectacole, unde se aduna un număr foarte mare de persoane şi riscul de transmitere a virusului este foarte mare. În general, locurile în care se adună foarte multă lume şi stau o perioadă de timp şi la o distanţă mică se vor relua mai greu”, a specificat premierul Ludovic Orban.

Orban a mai spus că restaurantele încă nu vor fi deschise pentru că este foarte greu să asigure regulile de distanțare socială. „Hotelurile, după părerea mea, pot să funcţioneze. În privinţa restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru că e clar că nu poţi să porţi mască. Este foarte greu să asiguri distanţa între comeseni şi izolarea între diferitele mese”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul Orban a mai atras atenția că regulile trebuie respectate în continuare. „Fac recomandarea să nu lase garda jos, nu este momentul să ne relaxăm. Am crescut capacitatea de testare. Procentul persoanelor diagnosticate pozitiv a scăzut semnificativ, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la a ține garda sus”, a mai spus premierul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.