Orban: Bolnavii de coronavirus asimptomatici vor fi tratați acasă

FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com
FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com

Autoritățile lucrează la modificarea unei legi care vizează carantinarea, astfel încât să existe posibilitatea ca pacienții infectați cu coronavirus care n-au simptome să fie tratați la domiciliu, în contextul creșterii numărului de cazuri.

„A crescut numărul de cazuri. Dacă toți cei infectați se duc la spital, există un timp de așteptare… Ieri la DSP aveam 150 de persoane cu COVID care încă nu aveau acces și trebuiau programate în 24 de ore pentru analize.

Celor care nu au simptome poate să li se facă evaluarea stării de sănătate fără să meargă la spital. Dacă nu au unde să se izoleze, pot solicita să meargă la spital. Dar sunt foarte mulți care preferă să stea acasă”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a mai spus că va avea o întâlnire cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și cu reprezentanți ai asociațiilor medicilor de familie, pentru a fi stabilite reguli mai clare și eventual beneficiile pentru medicii de familie în lupta cu coronavirusul.

„Deja medicii de familie sunt implicaţi. Trebuie stabilită modalitatea de implicare a medicilor de familie pentru că sunt mulţi medici de familie cu care am vorbit eu şi care dintre pacienţii pe care îi au dacă sunt pozitivi ei sunt într-o permanentă consultare, urmăresc evoluţia stării de sănătate.

Împreună cu domnul ministru şi cu reprezentanţii organizaţiilor medicilor de familie va trebui să stabilim nişte reguli un pic mai clare şi, eventual, şi beneficiile pe care le au medicii de familie în cadrul bătăliei anti-COVID pentru serviciile medicale pe care le furnizează”, a adăugat Orban.

Potrivit actualei legi, persoanele depistate pozitiv trebuie să stea 48 de ore în spital pentru evaluare, iar după acest interval cei asimptomatici pot pleca acasă pentru a sta în izolare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.