„Oraşul otrăvit”, Antena 3 – Cel mai bun documentar de investigaţie, peste BBC şi CNN

orasul_otravit
Documentarul realizat de Andrei Ciurcanu, Mihai Dina şi Zsolt Lenard a primit  o recunoaştere uriaşă – marele premiu al categoriei „Best investigative documentary – TV”, la gala International Media Excellence Awards, organizată miercuri seară la Londra.

Filmul de 20 de minute, prezentat în cadrul emisiunii „În premieră”, realizată de Carmen Avram, a concurat cu producţii de la CNN, BBC, Aljazeera English şi Channel News Asia.

Filmul prezintă situaţia tristă din Turda, numit „oraşul otrăvit” deoarece ruinele fostei uzine chimice nu au fost decontaminate. Oamenii săraci caută fier vechi prin munţii de moloz. În căutarea lor – în fapt, o luptă cruntă pentru existenţă – oamenii dau peste substanţe foarte periculoase, mii la număr, dintre care amintim mercurul şi un insecticid. Într-un oraş în care foşti angajaţi ai uzinei mărturisesc că puţini dintre colegii lor au trecut de vârsta de 50 de ani, copiii se joacă cu mercurul.

Şi, dincolo de această tragedie, răsare afacerea unui arab, lăsat să prăduiască uzina şi să-i îmbolnăvească pe localnici.

Poţi vedea filmul, integral, AICI.