Orașele europene în care au început să circule autobuze fără șoferi

FOTO: navy.tech
FOTO: navy.tech

În orașul francez Lyon a început testarea autobuzelor fără șoferi. Este vorba despre două mini-bus-uri Navya, care pot transporta până la 15 pasageri și operează pentru început pe rute de câte 10 minute, cu cinci stații, în centrul orașului. Viteza maximă este 10 kilometri pe oră.

Autobuzul are o lungime de 4 metri, costă în jur de 200.000 de euro și are un sistem electrinic de lasere și camere speciale capabile să detecteze și să analizeze mișcările din trafic.

Potrivit reprezentanților companiei, există deja cereri pentru 30 de autobuze. Cei de la Navya vor să-i aducă unele modificări, astfel încât să încapă 20 de pasageri.

„Putem concura cu Google sau Uber în ceea ce privește proiectele de mașini fără șoferi. O mașină fără șofer franceză ar putea deveni realitate în 2018”, a declarat Christophe Sapet, director executiv Navya.

În urmă cu o săptămână și autoritățile din Helsinki au anunțat că pe străzi vor circula două autobuze fără șofer. Este vorba tot de un mini-bus franțuzesc. Easymile EZ-10 poate transporta până la 12 pasageri și merge cu o viteză maximă de 10 kilometri pentru a evita eventualele pericole care ar putea apărea în timpul testelor.

Aproape toți marii constructorii de mașini din lume au început să testeze mașini autonome, care se conduc singure pe drumurile publice.

Astfel de proiecte s-au extins și la companiile de taxi. Uber, de exemplu, a anunțat că vrea să introducă mai multe mașini autonome în viitor.

Însă compania nuTonomy vrea să fie cu un pas înainte și deja a început să testeze un sistem de taxiuri fără șofer. Primele mașini au apărut deja în Singapore, în fază de teste.

Potrivit reprezentanților nuTonomy, serviciul de taximetrie debutează cu șase mașini, dar va ajunge la douăsprezece până la sfârșitul anului. Compania intenționează ca până în 2018 să aibă o flotă de taxiuri formată în întregime din mașini autonome. Modelul ar putea fi adoptat apoi în mai multe orașe din lume, din Asia, SUA și Europa.

https://greatnews.ro/schimbare-la-asigurari-soferii-corecti-vor-plati-mai-putin/