Orașe din România incluse în topul „Best places to travel in Europe”

Turismul este unul dintre secretele succesului economic. Mai mult, recunoașterea internațională a unei localități aduce beneficii în dezvoltarea pe termen lung, începând cu infrastructura și terminând cu investițiile. În fapt, se poate spune că includerea în topuri de tipul „Best places to travel in Europe” este garanția unei dezvoltări durabile, pe termen lung. 

Mai multe localități din România se bucură de astfel de recomandări, fiind menționate printre cele mai bune locuri pentru a fi vizitate, în diferite perioade din an. 

Cel mai frumos brad de Crăciun

Braşovul a fost inclus în topul select al oraşelor europene cu cei mai frumoşi brazi de Crăciun din 2021, alături de Strasbourg (Franţa), Budapesta (Ungaria) şi Viena (Austria), conform site-ului European Best Destinations.

Piaţa Sfatului din Braşov este locul unde, în fiecare an, se organizează Târgul de Crăciun, iar una dintre atracţiile principale este bradul de Crăciun. Amplasat în centrul pieței, bradul are o înălţime de 23 de metri şi este împodobit cu 600 de globuri şi 30.000 de luminiţe multicolore. 

Orașul de pe Tâmpa se află în topul celor mai bune destinații și la alte categorii, iar oferta generoasă de cazare Brasov este cea mai bună dovadă în acest sens. Astfel, este considerat unul dintre cele mai accesibile orașe pentru amatorii de schi, printre cele mai prietenoase pentru cei care călătoresc alături de animalele de companie, dar și unul dintre orașele cele mai sigure din Europa (cotat pe locul 2 în top 10) și printre cele mai potrivite destinații de vacanță pentru familiile cu copii mici.  

Top destinații eco

Întreg județul Neamț se află în top 10 destinatii ideale pentru vacanțe ecologice. Unul dintre motivele pentru care județul a obținut un loc în acest clasament select este reprezentat de cele trei parcuri naţionale și cinci lacuri naturale și artificiale spectaculoase, printre care se numără și Izvorul Muntelui (Bicaz), supranumit și „marea dintre munţi”, cu o suprafață de 32,6 km² și o adâncime maximă de 92 m. 

Pentru a admira fenomenul natural care apare pe Ceahlău, este recomandat, ca perioadă de vizitare, începutul lunii august, pentru că, în dimineața zilei de 6 august, la răsărit, umbra Vârfului Toaca se suprapune peste Vârful Piatra Ciobanului și formează o veritabilă hologramă naturală, asemănătoare unei piramide perfecte. 

Alte motive care justifică plasarea județului în acest top sunt reprezentate de diversitatea geografică, de flora și fauna specifică și de monumentele istorice. Turiștii sunt încurajați să viziteze județul Neamț și pentru a vedea urmele impresionante și exponatele inestimabile ale civilizațiilor preistorice de la începutul comunităților umane din cultura Cucuteni, care datează din anii 4200-2600 î.Hr. 

Răspândite în sălbăticia munților sau ascunse în pădurile dese, în poienile liniștite și în văile frumoase, satele din zona Neamțului sunt oaze de liniște, dezvoltate într-o armonie perfectă cu natura. 

Craiova, Oradea și Cluj în top destinații de city breaks

În topul celor mai potrivite destinații de city breaks au fost nominalizate, în 2021, trei orașe din România: Craiova, Oradea și Cluj. Pentru fiecare a fost realizată o scurtă carte de vizită, menită să provoace curiozitatea. 

Craiova – un oraș al oamenilor creativi și generoși, cu spații verzi uimitoare și clădiri vechi, cu tradiții interesante și o cultură gastronomică de o simplitate fascinantă, cu arome intense și gusturi uluitoare.

Oradea – orașul perfect în orice anotimp, cu un peisaj arhitectural surprinzător, una dintre cele mai cunoscute destinații pentru un turism lent și fără stres. Remarcabila zonă centrală cu fațadele Art Nouveau cu influențe austriece este un motiv suficient pentru a vizita orașul. Un motiv în plus este Cetatea Oradei, marcă incontestabilă a poziţiei orașului în fruntea ierarhiei oraşelor medievale europene.

Cluj – orașul se remarcă prin multiculturalism, o istorie de peste 2000 de ani, o amplasare geografică ideală, toate justificând statutul de inimă a Transilvaniei. La Cluj-Napoca, timpul curge altfel, oamenii se salută, iar oferta punctelor de interes ale orașului este mai mult decât generoasă și cuprinde o paletă largă de obiective, de la Grădina Botanică la turnurile gemene de pe Strada Oglinzilor.

Orașele menționate nu sunt singurele care au intrat în topurile „Best places to travel in Europe”. Sibiu, Sighișoara, Timișoara, Iași și București, alături de Constanța, Tulcea și Sulina sunt doar o parte din punctele de maxim interes turistic din România. 

Sursa foto: Shutterstock.com