Ora de vară 2018. În ce noapte dăm ceasurile înainte

ora de vară 2018
Foto: geralt / pixabay.com

Ora de vară 2018. România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 24 martie, spre duminică, 25 martie. În această noapte ceasurile se vor da cu o oră înainte, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Astfel, ziua de duminică, 25 martie, va fi cea mai scurtă zi din an, având 23 de ore.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată, fiind reintrodusă în România în anul 1979.

Ora de vară 2018 – Ce trebuie să știi

Primul care a sugerat introducerea orei de vară a fost inventatorul și politicianul american Benjamin Franklin, în anul 1784.

Austro-Ungaria și Imperiul German au fost primele țări care au implementat la nivel național ora de vară, începând cu data de 30 aprilie 1916.

Trecerea la ora de vară are mai multe avantaje. De exemplu, oamenii beneficiază de mai multă lumină seara, pe care o pot folosi pentru plimbări sau alte activități în aer liber. În plus, lumina naturală este necesară pentru producerea de vitamină D în organism.

Pe de altă parte, există și dezavantaje: oamenii pot uita să își dea ceasurile înainte sau înapoi (deși la ora actuală multe aparate trec automat la ora de iarnă sau la cea de vară) sau pot avea dificultăți de adaptare la noua oră.

Ora de vară 2018 – Parlamentul European vrea o analiză a efectelor trecerii la ora de vară

În acest an s-a discutat însă mult despre o eventuală eliminare a orei de vară. Discuțiile au loc la nivel european, Parlamentul European fiind cel care solicită o analiză detaliată a efectelor pozitive sau negative pe care ora de vară le are asupra europenilor.

Pe 8 februarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut să fie reevaluată trecerea la ora de vară (respectiv la ora de iarnă) și, dacă este nevoie, să se schimbe regulile aflate în vigoare.

Membrii PE se tem că trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers ar putea avea efecte negative asupra sănătății cetățenilor europeni.

„Inițiativele cetățenilor au arătat că publicul este îngrijorat de cele două schimbări de oră din an care marchează începutul și sfârșitul perioadei de vară, schimbări care au loc în ultimele weekenduri din lunile martie și octombrie”, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

„Numeroase studii au eșuat să ajungă la un rezultat concludent, însă indică efecte negative asupra sănătății umane”, se mai menționează în comunicat.

Membrii Parlamentului European au cerut Comisiei Europene să realizeze o evaluare detaliată a directivei care prevede schimbarea orei și, dacă este necesar, să redacteze un plan de reviziure a acesteia.

Rezoluția votată joi în Parlamentul European a primit 384 de voturi pentru și 153 împotrivă, în vreme ce 12 parlamentari s-au abținut.

Actuala directivă care prevede trecerea la ora de vară a fost adoptată în anul 2001.

Foto: geralt / pixabay.com

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.