Opțiunile politice ale românilor, în contextul războiului din Ucraina: PSD conduce în clasament

FOTO: Gov.ro
Parlamentul României. FOTO: Gov.ro

Sondajul INSCOP MONITOR, reprezentativ la nivel național, a fost realizat de INSCOP Research, iar datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022, pe un eșantion de 1077 de respondenți.

În contextul războiului din Ucraian, efectele situației de la granița României se arată deja asupra opțiunilor politice ale românilor. Astfel, PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32%, fiind urmat de PNL, cu 19,9%. AUR a coborât la 18,9%, față de 22,4%, în timp ce USR stagnează, cu 10,8% intenție de vot.

Creșterea PNL vine în condițiile în care președintele și a premierul și-au intensificat activitatea și comunicarea publică, bucurându-se astfel de o vizibilitate mai mare și de credibilitate în abordarea unor subiecte legate de NATO și UE.

Pe de altă parte, scăderea AUR poate fi pusă pe seama acuzațiilor publice referitoare la atitudinea pro-rusă a unor membri sau persoane asociate AUR.

Sondajul arată cum intenția de vot a românilor este influențată de poziționarea partidelor de opoziție față de agresiunea Rusiei și consecințele acestei invazii pentru securitatea și calitatea vieții în Romania.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.