OPINIE. Valentine’s Day, Ziua îndrăgostiților… de shopping?

Asociată cu ciocolata în formă de inimioare, jucăriile de pluș care strâng în brațe o inimă mare și roșie, buchete de flori ambalate sofisticat sau ieșirea obligatorie la restaurant, pentru o cină în penumbră la lumina lumânărilor, sărbătoarea iubirii aduce în cuplurile din toată lumea entuziasm și panică deopotrivă. Dacă surpriza nu se va ridica la înălțimea așteptărilor? Poate că iubita se aștepta la un inel de logodnă, oferit tocmai pe 14 februarie, iar tu i-ai cumpărat de la Lidl, în drum spre casă, o mică orhidee într-o vază care seamănă cu un borcan. Poate că încă nu știi unde să îi dai întâlnire în oraș, ce rezervări să faci în ultima clipă. Și, nu în ultimul rând, cum să fii original într-o zi când toți fac la fel.

Prilejul de a celebra iubirea din cuplu la dată fixă se poate negocia, pentru a evita dezamăgirile sau așteptările nerealiste, spun specialiștii în terapia de cuplu. Merită încercat, chiar dacă schimbul de idei poate căpăta accente comice, ca într-un banc: „Iubitule, ce vrei să facem de Valentine’s Day?” „Să mâncăm pizza.” „Mă gândeam la ceva mai romantic de atât.” „Bine, atunci să mâncăm pizza în ploaie…”

Cuplurile care nu doresc să se alăture schimbului de „dulcegării” pot oricând să spună că totul este doar o campanie de marketing, o modă a culturii de consum, la limita kitsch-ului, și basta. Pentru indeciși, rămâne varianta de a se eschiva de la „ziua obligatorie a iubirii” și să opteze pentru sărbătoarea autohtonă, Dragobete, mult mai discretă și nepretențioasă.

Indiferent cum se vor împărți taberele, niciunii nu vom scăpa de avalanșa de inimi care se va revărsa peste noi în ziua de 14 februarie, din magazine, vitrine și, mai ales, Social Media. La București, master floristul Nicu Bocancea a pregătit, pe Calea Victoriei, aranjamentul numit „Copacul cu 600 de lalele”, sub care îi invită să se pozeze pe toți „îndrăgostiții de frumos, soare și de viață”. „Anul acesta, în prag de Valentine’s Day, #copaculculalele este #copaculindragostitilor și îi așteaptă pe toți cei care iubesc să se pozeze, să zâmbească , să se sarute și să ia cu ei, la plecare, câte o lalea cu bulb pe care să o planteze acasă la ei!”, a anunțat floristul pe Facebook. Nu scăpăm de știrea că astăzi este Ziua îndrăgostiților nici la televizor. Unele posturi TV au furat startul de câteva zile și se întrec deja în a ne anunța ce mai este nou în materie de cadouri tematice, cât costă o seară în oraș, cum s-au pregătit restaurantele & cluburile pentru a-i primi pe îndrăgostiți în cel mai festiv cadru sau cât de mult au explodat vânzările de flori și ciocolată. Așa am aflat că, anul acesta, la Băile Felix, Valentine’s Day s-a sărbătorit deja cu băuturi afrodisiace savurate în piscina cu apă termală, cuplu lângă cuplu, pe ritmuri de fitness. Sau că la Târgu Mureș, Ziua Îndrăgostiților s-a sărbătorit la Hipodrom, la trap pe cai campioni.

Dacă sunteți în panică de idei unde și cum să sărbătoriți Ziua Îndrăgostiților, nu trebuie decât să țineți cont de limbajul de iubire al partenerului. În cartea Cele cinci limbaje ale iubirii: cum să-i arăți partenerului că ești implicat trup și suflet în relație, consilierul matrimonial Gary Chapman spune că fericirea în cuplu depinde de limbajul comun de iubire, cele cinci identificate de autor fiind: cuvintele de încurajare, timpul petrecut alături de cel drag, cadourile, serviciile şi contactul fizic. Un simplu, dar sincer, „Te iubesc!” nu costă nimic.

„Suntem cu toții puțin ciudați. Și viața este puțin ciudată. Iar când întâlnim pe cineva a cărui ciudățenie este compatibilă cu a noastră, creăm cu el o conexiune și o ciudățenie mutual satisfăcătoare pe care o numim dragoste. Dragoste adevărată.” – Robert Fulghum

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.