OMS: Coronavirusul se poate transmite prin aer, există „dovezi emergente”

coronavirus
Foto: icsilviu / pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, marți, că există „dovezi emergente” despre răspândirea noului coronavirus prin aer. Informația vine după ce mai mulți oameni de știință au cerut acestei organizații să își actualizeze recomandările și comunicările oficiale despre felul în care acest virus se transmite în comunitate.

„Am discutat despre posibilitatea răspândirii pe calea aerului şi prin aerosoli drept una dintre căile de transmitere a COVID-19”, a declarat, într-o conferință de presă, expertul tehnic din cadrul OMS pe durata pandemiei, Maria van Kerkhove.

Expertul tehnic al OMS pentru prevenirea și controlul infecțiilor, Benedetta Allegranzi, a declarat că există dovezi emergente despre transmiterea pe calea aerului a noului coronavirus, însă această concluzie nu este încă una definitivă.

„Posibilitatea transmiterii prin aer (a noului coronavirus, n.r.) în spaţiile publice – în special în condiţii foarte specifice, precum spaţiile aglomerate, închise, slab ventilate, care au fost deja descrise – nu poate fi exclusă”, a precizat ea. „Totuşi, dovezile trebuie centralizate şi interpretate, iar noi vom continua să sprijinim acest demers”, a adăugat aceeaşi specialistă.

Maria van Kerkhove a anunțat că OMS va publica, în zilele următoare, un comunicat științitific care va prezenta toate modurile cunoscute de transmitere a SARS-CoV-2.

Anterior, OMS a spus că virusul care cauzează maladia respiratorie COVID-19 se transmite în primul rând prin mici picături de secreţii expulzate din nasul şi gura unei persoane infectate şi care ajung apoi foarte repede pe sol.

Dar, într-o scrisoare deschisă adresată organizaţiei cu sediul la Geneva, publicată luni în revista Clinical Infectious Diseases, 239 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au subliniat existenţa unor dovezi care ar arăta că acele particule virale ce plutesc prin aer pot să le infecteze pe persoanele care le inhalează. Întrucât astfel de mici particule exhalate de persoane infectate pot să plutească mai mult timp prin aer, oamenii de ştiinţă au cerut OMS să îşi actualizeze ghidul de recomandări.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.