OMS anunță că numărul morților din Turcia și Siria ar putea depăși 20.000

cutremur turcia
Un reporter turc a fost surprins în direct de o replică puternică a seismului. Foto: Captură YouTube Guardian News

Peste 4.800 de persoane au murit în Turcia și Siria după ce unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimul secol a lovit sudul Turciei, aproape de granița cu Siria, transmite „The Guardian”.

Însă Organizația Mondială a Sănătății a transmis că numărul morților ar putea fi de 4 ori mai mare în realitate, adică de aproximativ 20.000.

„Există riscul ca alte clădiri să se prăbușească, așa că de multe ori vedem că numărul de morți anunțat inițial se mărește și de 8 ori”, a declarat afirmat Catherine Smallwood de la Organizația Mondială a Sănătății pentru AFP. La momentul declarației sale bilanțul era de 2.600 de morți.

„Întotdeauna vedem că se întâmplă așa la cutremure, din păcate, în sensul că numărul de morți raportat inițial va crește destul de semnificativ în săptămâna următoare”, a mai spus ea.

Până acum, bilanțul dezastrului este de 3.381 de morți în Turcia, și de 1.444 în Siria. În total, 4.825 de persoane.

Cutremurul produs în Turcia a avut o magnitudine de 7,8 grade.

Peste 7.800 de persoane au fost salvate în 10 provincii din Turcia.

Seismul a avut peste 100 de replici, unele foarte puternice, de peste 7 grade.

În anul 1999, când un cutremur cu o magnitudine similară a lovit regiunea dens populată de la Marea Marmara, aproape de Istanbul, peste 17.000 de oameni au murit.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.