Omicron. Medicul Marinescu: „Nu trebuie să intrăm în panică”. Rafila: „Fără măsuri stupide”

FOTO: imperioame/Pixabay.com
FOTO: imperioame/Pixabay.com

Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, din București, Adrian Marinescu, a transmis că nu trebuie să intrăm în panică odată cu diagnosticarea primelor cazuri de infecție cu noua tulpină Omicron a coronavirusului.

Acesta a mai adăugat faptul că, până acum, datele arată că noua variantă nu dă, în general, forme severe de boală. Însă, mai adaugă medicul Marinescu, nu sunt excluse cu totul formele severe, însă numărul acestora va fi mult mai mic. Doctorul mai transmite faptul că imunizarea cu serurile existene acum este în continuare foarte importantă, chiar dacă nu avem o actualizare pentru varianta Omicron.

În același context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că măsurile vor fi luate pentru perioada în care românii vor petrece în stradă, cum ar fi Revelionul, vor fi discutate în perioada următoare și vor fi făcute publice în timp util.

Întrebat ce măsuri vor fi luate pentru noaptea dintre ani, Alexandru Rafila a declarat că dacă oamenii vor dori să petreacă în stradă, li se recomandă să poarte masca de protecţie în mod corect.

„Acest subiect va fi dezbătut şi adoptat din punct de vedere legislativ, probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este fresc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, pentru aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidenţa este mică în România sau va fi mică în această perioadă, utilizarea corectă a măştii în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie. Cred că ficare trebuie să înţelegem că este responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja nu numai personal, ci şi pe cei cu care vin în contact”, a arătat Rafila.

Ministrul Sănătății a mai spus că nu recomandă organizarea de evenimente cu un număr mare de persoane.

„Nu recomandăm să existe evenimente cu foarte mare număr de persoane, dar dacă acest lucru se va întâmpla şi cadrul legal va permite acest lucru, trebuie desfăşurat în condiţii de siguranţă. Oamenii să nu creadă că o incidenţă scăzută reprezintă un element de nerespectare a unor reguli, dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenţei scăzute. (…) Vă daţi seama că nu vor fi luate măsuri stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp la domiciliu”, a mai declarat Alexandru Rafila.