Oliver Felix Bănilă, propunerea lui Toader ca procuror șef la DIICOT

FOTO: diicot.ro
FOTO: diicot.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, l-a propus pe Oliver Felix Bănilă în funcția de procuror-șef al DIICOT, a anunțat Ministerul într-un comunicat de presă.

Tudorel Toader a transmis propunerea sa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a obține avizul consultativ. Apoi, propunerea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis.

Fostului procuror șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, i-a expirat mandatul în luna mai 2018.

„În urma desfășurării procedurii de selecție a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care a avut loc în  data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că, ministrul justiției, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obținerii avizului consultativ. Ulterior, propunerea va fi înaintată Președintelui României, domnul Klaus IOHANNIS”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Justiției.

Potrivit legii, procurorul şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Cine este Oliver Felix Bănilă

În vârstă de 46 de ani, Oliver Felix Bănilă a fost din 1 ianuarie 2011 până în prezent prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

oliver felix bănilă
Foto: juridice.ro

Anterior, în perioada 1996 – 2008, el a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești.

Este licențiat în științe juridice la Facultatea de Drept de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, pe care a urmat-o între anii 1992 și 1996. Apoi, în perioada 2004-2006 a făcut un masterat în științe penale la aceeași facultate.

De asemenea, potrivit CV-ului său, a participat la mai multe programe de formare profesională, precum „Abordarea strategică a unui fenomen – corupţia. Investigare, destructurare, confiscare” sau „Combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice”.

În anul 2016 el a candidat pentru o funcție în CSM, însă nu a obținut postul.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.