Olimpicii români, inițiați în cercetare

olimpiada_de_fizica
În 2013, olimpicii români la fizică au câștigat 5 medalii la Olimpiada Internațională de Fizică / Foto: ipho2013.dk

Olimpicii români la fizică şi chimie vor fi iniţiaţi în cercetare de specialişti de la mai multe institute, în cadrul Centrului de Iniţiere în Cercetare Ştiinţifică a Tinerilor Olimpici, inaugurat astăzi.

Tinerii vor lucra la diverse proiecte ştiinţifice multidisciplinare în laboratoare profesioniste, alături de specialişti, vor participa la cursuri de cercetare ştiinţifică, la ateliere de lucru, la competiţii şi evenimente ştiinţifice, precum și la discuţii privind sursele de documentare și modalitățile de diseminare a rezultatelor obţinute.

Pentru început, la centru vor studia opt elevi olimpici ai colegiilor „Tudor Vianu”, „Iulia Hașdeu”, „Grigore Moisil” şi „Sfântul Sava”.

Centrul va fi coordonat de cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (ICPE-CA), Institutul de Biologie al Academiei Române, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară, Institutul de Cercetări Matematice al Academiei Române şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Casa inteligentă care se apără de hoți

„Vom face o iniţiere în cercetarea ştiinţifică în aşa fel încât să nu venim peste materiile pe care le fac ei, să mai introducem nişte cursuri speciale. Vom face această iniţiere referitor la ce înseamnă cercetare, metodologie”, a declarat şeful Departamentului Micro-Nano-Electrotehnologii de la ICPE-CA, Mircea Ignat, citat de agerpres.ro.

„Elevii vor lucra cu aparate, ca să poată să își verifice adevăratele cunoştinţe teoretice prin experimente”, a spus cercetătorul Traian Zaharescu, de la ICPE-CA.

Printre olimpicii care vor participa la proiectele de cercetare ale noului centru se numără Alexandru Glontanu şi Ştefan Iov, doi elevi din clasa a XI-a la Colegiul „Tudor Vianu”, care lucrează la crearea unui adeziv foarte puternic, potrivit stiri.tvr.ro. Un alt coleg al lor, Matei Sarivan, a gândit un concept de casă inteligentă care îşi plăteşte singură facturile, se apară de hoţi şi stinge incendii.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii pozitive de pe pagina noastră de Facebook.