OLAF: România are cele mai multe cazuri de fraudă cu fonduri europene

frauda cu fonduri europene
OLAF. Biroul European Anti-Fraudă pune România pe primul loc în topul UE în ceea ce privește frauda cu fonduri europene. Foto: ec.europa.eu

Biroul European Anti-Fraudă (OLAF) susține, în raportul pe anul 2017, publicat de curând, că România continuă să fie țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe investigații în ceea ce privește frauda cu fonduri europene.

Raportul face câteva referiri la cazul TelDrum, în care este implicat și liderul PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit raportului, au existat 11 investigații OLAF în legătură cu gestionarea sau cheltuirea fondurilor europene la nivel regional sau național în România în 2017, iar organizația a făcut recomandări în opt astfel de cazuri.

Când vine vorba de fraudă cu fonduri europene, OLAF precizează că există o complicitate între câștigătorul unei subvenții și consultantul sau beneficiarul finanțării. ”Conflictul de interese apare constant în cazurile OLAF, iar uneori implică personalități politice și proiecte mari de dezvoltare publică”, se menționează în raport.

România, pe primul loc la fraudă cu fonduri europene

OLAF estimează că prejudiciul provocat de aceste cazuri bugetului Uniunii Europene este de aproximativ 21 de milioane de euro, doar în România. Instituția recomandă ca întreaga sumă să fie recuperată și a trimis recomandări în acest sens Direcției Naționale Anticorupție, care a început și o anchetă.

În 2017, OLAF a finalizat 197 de anchete și a trimis 309 recomandări către autoritățile relevante la nivel național sau european.

Cazul TelDrum nu este singurul care a trezit suspiciunile OLAF în România. Biroul European Anti-Fraudă a deschis o investigație, în urmă cu câteva luni, asupra unor nereguli la proiectul celei de-a cincea linii de metrou a Bucureștiului, cea din Drumul Taberei, care este finanțată din fonduri europene și este încă în faza de construcție.

Durata medie a unei investigații OLAF este de un an și jumătate.