Obezitatea ar putea recunoscută în România ca boală cronică

FOTO: taniadimas/Pixabay.com
FOTO: taniadimas/Pixabay.com

Forumul Român pentru Obezitate a lansat o coaliție națională pentru combaterea obezității și a propus recunoașterea acesteia ca boală cronică în românia și stabilirea unor politici de sănătate care urmăresc prevenirea ei.

Miza recunoașterii obezității ca boală cronică este legată de faptul că o astfel de măsură ar deschide calea pentru elaborarea unor programe naționale de sănătate pentru prevenție și tratare. Aceste programe naționale, ca și în cazul cancerului sau al altor boli cronice, primesc alocări bugetare consistente.

Măsura de politică publică considerată ca fiind cea mai importantă ar fi dezvoltarea unui Program Național privind controlul obezității, pe următoarele reguli:

  • controlul obezității prin acțiuni specifice de prevenție, diagnostic, tratament și prevenirea complicațiilor asociate;
  • abordarea multidisciplinară a obezității;
  • definirea clară a traseului pacientului cu obezitate prin stratificarea echipelor de îngrijire, în funcție de clasele de risc ale pacienților.

“Primul pas către combaterea obezității este conștientizarea că persoana cu obezitate are o boală cronică, care trebuie controlată de către echipe medicale multidisciplinare. Da, obezitatea este o boală, care trebuie tratată ca atare și discutată cu medicul. Așa cum nu ne tratăm singuri de hipertensiune sau alte boli, la fel nu ar trebui să ne tratăm singuri de obezitate”, a declarat profesorul universitar și președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat, Adrian Streinu-Cercel.

Recent, Organizația Mondaială a Sănătății (OMS) a publicat un raport în care avertizează răspândirea severă în Europa a unei „epidemii” de exces ponderal și obezitate, care ar fi cauza a peste 1,2 milioane de decese anual, deci 13% dintre totalul acestora.

La nivelul României, situația obezității este în mod specific îngrijorătoare, conform raportului:

  • 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate (adică peste 4 milioane de persoane), 34,6% din populația României e afectată de luarea în greutate, iar 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea;
  • Până în 2030, România va avea peste 490.000 de copii cu obezitate. Țara noastră are 7/10 scor de risc în ceea ce privește creșterea obezității la copii până în 2030;
  • Urmând politicile actuale, șansele să respectăm planul de reducere a riscului de creștere a prevalenței obezităţii până în 2025, asumat ca partener OMS, sunt de 0% la populația adultă de sex masculin și de 4% la populația adultă de sex feminin;
  • Incidența foarte ridicată a obezității în România este dublată și de o percepție greșită pe care românii o au asupra acesteia – doar 1 din 4 români din mediul urban care se confruntă cu obezitate recunoaște și conștientizează afecțiunea și riscurile asociate acesteia.